Augusztus 27. és 29. között rendezik meg a Kőfesztet a Balaton-felvidéken, a Káli-medence településein. Az eseményen jelen lesz a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormányablakbusza, amelyben a fesztiválozók kényelmesen intézhetik okmányügyeiket.

Csúri Ákos, a rendezvény alapító-főszervezője a Kőfeszt kővágóörsi sajtótájékoztatóján elmondta: a rendezvény középpontjában a folklór áll, a felsorakozó 149 program között kiállítások, gyermekprogramok, koncertek, színházi előadások, valamint előadással egybekötött régészeti témájú események és beszélgetések is szerepelnek. Az egyes eseményeket a Káli-medence településein – összesen huszonnégy helyszínen –, Kővágóörsön, Balatonhenyén, Kékkúton, Szentbékkállán, Mindszentkállán, Köveskálon, valamint a Pálkövei strandon tartják.

Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja örömét fejezte ki a balatoni turizmus élénkülése miatt, de felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus még köztünk van, ezért arra kérte a Kőfesztre érkezőket, hogy tartsák be az alapvető higiéniai szabályokat és tartsák meg a védőtávolságot. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Kőfeszt zárt terekben tartott rendezvényein kötelező lesz a maszkviselés, és minden ilyen programon kézfertőtlenítőket is kihelyeznek.

Takács Szabolcs arról is beszélt, hogy a rendezvény három napján a Kőfeszt három helyszínén lesz elérhető a mobilizált ügyfélszolgálat, vagyis kormányablakbusz, amelyben a kormányablakokban szokásos ügyeket intézhetnek a jelenlévők. Csütörtökön Kővágóörsön, pénteken Kékkúton, szombaton pedig a Pálkövei strandnál találkozhatnak a fesztiválozók a kormányhivatal buszával és ügyintézőivel.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program kormánybiztosa szerint az általuk is támogatott Kőfeszttel a kulturális fővárosi program is térségivé válik. Hozzátette, hogy ez lesz az idei első ilyen rendezvényük. Kiemelte a fesztivál gazdaságélénkítő szerepét, valamint azt, hogy a programok a közösség összetartó erejét is növelhetik. Mint mondta, jelentős pontjává válhat a Kőfeszt a térség önazonosságának.

Horváth Dezső, Kővágóörs független polgármestere hangsúlyozta, hogy tavaly sikeres volt az akkor első alkalommal megrendezett Kőfeszt. Úgy fogalmazott: a turizmusra hosszú távon lehet építeni, és ki kell használni a térség különleges környezeti adottságait.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)