Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai alapján 2022. augusztus 17-én (szerdán) 00.00 órától 2022. augusztus 19-én (péntek) 24.00 óráig az ország egész területére vonatkozóan III. fokozatú hőségriasztást rendelt el.

A nagy melegben alvászavar, fáradékonyság, koncentrálási problémák is előfordulhatnak, így érdemes fokozott óvatossággal közlekedni az utakon. Az idősek, a szívbetegek és a vérnyomás-problémákkal élők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.

Ügyeljünk a fokozott vízfogyasztásra, fogyasszunk víz mellett teát, kerüljük a kávé, alkohol, magas koffein és cukortartalmú üdítők fogyasztását, valamint a megterhelő zsíros ételeket.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)