A kormány fokozatos újranyitási intézkedései lehetővé tették, hogy az üzletek ismét nyitva tarthatnak április 7. óta a rájuk vonatkozó szigorú védelmi szabályok betartása mellett. A Veszprém Megyei Kormányhivatal ellenőrzéseket végzett az előírások betartására vonatkozóan, amelynek során megállapították, hogy az ellenőrzött üzletekben a vizsgált jogszabályi előírásokat betartották.

A kormányhivatal munkatársai vizsgálták, hogy jól láthatóan tájékoztatják-e a vásárlókat arról, hogy hány fő lehet egy időben a vásárlótérben és betartották-e, hogy 10 négyzetméterenként 1 fő tartózkodhat az üzletekben. A vizsgálat során a higiéniai előírások teljesülését is figyelemmel kísérték, mivel a vásárlótérben a kézfertőtlenítés lehetőségét és a bevásárlókocsik, kosarak és felületek időközönkénti fertőtlenítését folyamatosan szükséges biztosítani. Ezek az ellenőrzések mindannyiunk védelmét szolgálják.
A szakemberek eddig 8 egységet ellenőriztek, elsősorban élelmiszer-áruházláncot, drogériát, parfümériát, műszaki szaküzletet és könyvesboltot. Az üzletek döntő többségében úgy korlátozzák a vásárlótérben tartózkodó vásárlók számát, hogy csak annyi bevásárló kocsit és kosarat helyeznek ki, amennyi a megengedett maximális létszám a vásárlótérben. Belépéskor minden vevőt megkérnek rá, hogy vigyen magával bevásárló kocsit vagy kosarat. Az eddigi tapasztalatok alapján sem az üzletekben, sem a bejáratnál nem alakult ki torlódás, így a 1,5 méteres távolság is minden esetben teljesült.
A megyében az ellenőrzések során mindent rendben találtak, egy esetben fordult elő apró pontatlanság, amely még a helyszínen javításra került. A megye területén tovább folytatódnak az ellenőrzések.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)