Takács Szabolcs a Veszprém Megyei Kormányhivatal koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos tevékenységéről elmondta: a legtöbb feladatot a kormányhivatal népegészségügyi kollégái, valamint a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság titkársága végzi.

A megyei tisztifőorvos irányításával zajlik az operatív törzs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint az országos tisztifőorvos által meghatározott feladatok ellátása, mint például a védőfelszerelések elosztása a megyei háziorvosok, illetve a betegellátó és szociális intézmények számára. A Népegészségügyi Főosztály feladata a megyei alapellátás megszervezése, az idősotthonok ellenőrzése, valamint a kapcsolattartás a kórházak vezetőivel és a rendőrséggel. A kormányhivatal e szervezeti egysége végzi továbbá a házi karantén elrendelését a határátlépők, beteggyanús esetek vagy beteg személyek részére, valamint a kontaktkutatást, kivizsgálást.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság segítséget nyújt a megyei önkormányzatoknak, felméri a lakosság ellátási igényét, az ellátásra szorulók számát, és kapcsolatot tart a helyi karitatív és önkéntes szervezetekkel. Március eleje óta a kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei is kiemelt ellenőrzéseket végeznek Veszprém megyében. A foglalkoztatási terület kezeli megyei szinten a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek egyes elemeit, így a bérköltség-támogatásra, a csökkentett munkaidős foglalkoztatásra, illetve a munkahelyteremtő bérköltség-támogatásra irányuló programot.

Takács Szabolcs megköszönte a kormányhivatal ügyfélszolgálatain dolgozó munkatársainak a helytállását, a népegészségügyi szakemberek munkáját és a védelmi bizottság feladatellátását. Kiemelte továbbá a kiváló együttműködést a települések polgármestereivel, a megyei rendőrfőkapitánysággal, a katasztrófavédelmi igazgatósággal és a regionális mentőszolgálattal.

A témáról a Veszprém TV Híradásában:

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)