Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap kampány egy 1998 óta megtartott rendezvénysorozat. Célja a társadalom környezettudatos-ságának erősítése és a fenntartható közlekedés népszerűsítése.

A kampány felhívja a figyelmet:

- a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,

- a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,

- a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,

- a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

A kormány egyik fő törekvése a teljes klímasemlegesség elérése 2050-ig, amelynek megvalósításában kiemelt szerepet játszik a közlekedés zöldítése.

Az idei évben Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampánya szeptember 16. és 22. között zajlik, amelyet a Technológiai és Ipari Minisztérium jelentős összegű forrással is támogat.

A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A közlekedésért felelős tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz.

A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe.

Spórolj időt, és ne feledd: egy jó autó 10-20 évig szolgál, a jó egészséged akár 100 évig is!

Tegyél egy próbát kerékpárral, netalán gyalog, vagy közösségi közlekedéssel érd el úti célodat, és fedezd fel újra a településed szépségeit! A dugóban ülve nem lehet levezetni a napi feszültséget, miért ne éreznéd jobban magad? Környezeted és az egészséged is meghálálja.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)