Idén is a Veszprém Megyei Kormányhivatal támogatásával rendezték meg a Duo Day – Neked munka, nekem álom!” című figyelemfelkeltő rendezvényt, amelynek során fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű fiatalok tölthetnek egy-egy napot álom-munkahelyeiken Veszprém megyében.

A Duo Day – Neked munka, nekem álom! program sajtótájékoztatóján Takács Szabolcs, a programot támogató Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta: a Hivatal örömmel vállalta, hogy évről évre a jó célt szolgáló rendezvény mellé áll, hiszen “a megváltozott munkaképességűek illetve fogyatékkal élők, valamint a munka világának közelítése mindannyiunk, a teljes társadalom feladata, emellett pedig a kormány vállalt célja is."

Hozzátette: minden olyan alkalmat meg kell ragadnunk, amikor egy pillanatra azon társadalmi csoport tagjait állítjuk reflektorfénybe, amely sokak számára a hétköznapok során kevésbé látható. Emlékeztetett arra: a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a munkanélküliségi ráta országosan 4 százalék körül mozog, Veszprém megyében ennél még alacsonyabb, a legfrissebb adatok szerint 2,9 százalékos, így a munkaerőpiac szempontjából is különös jelentősége van a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő esetleges munkavállalók csoportjának, amelyben komoly erőtartalék rejlik. Hangsúlyozta: a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 2011 és 2018 között a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya országos szinten 18 százalékról 40 százalékra emelkedett, Veszprém megyében 14 százalékról 25 százalékra nőtt ugyanebben az időszakban. A kormánymegbízott hozzáfűzte: a ma jelen lévő emberek példája jól mutatja, hogy számukra is fontos a munka világához történő kapcsolódás, ezt azonban egyedül nem tudják elérni, ezért fontosak a Duo Day-hez hasonló rendezvények.

Takács Szabolcs kormánymegbízott köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik csatlakoztak a program megvalósításához.

Rontó Ádám, a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület Szakmai vezetője arról beszélt, hogy a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program is hozzájárulhat a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű személyek integrációjának megvalósulásához. Az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján a megkeresett munkáltatók nyitottak voltak a jelentkezők fogadására, és igazán nagyszerű álmok teljesítésére van így lehetőség - közölte.

Veszprém megyében több mint 25 jelentkező közül választották ki azt a 17-et, akiknek a mai napon lehetősége lesz kipróbálni magát az álommunkakörben. Az őket fogadó 12 megyei munkaadó: Veszprémi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, Országos Mentőszolgálat Veszprémi Mentőállomása, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, Balaton-felvidéki Nemzeti Park – Pannon Csillagda, Veszprémi Petőfi Színház, Gyermekekkel a kutyákért, kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány, Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., Veszprémi Állatkert, Veszprém Handball Zrt., Méretes Szabó Kft, Mosoly Cukrászda és Kávézó, Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény Napsugár Bölcsőde. A jelentkezők így kipróbálhatják magukat kutyaterapeuta, kézilabdás, árufeltöltő, szabó, cukrász, rendező-asszisztens, állatkerti gondozó, bölcsődei gondozó, tűzoltó, mentős, rendőr és csillagász munkakörökben.

A Duo Day – Neked munka, nekem álom! című programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Pénzügyminisztérium koordinációja mellett 2015 óta rendezik meg Magyarországon, 2017 óta az ország minden megyéjében. A program Veszprém megyei szervezője a Munkaerőpiacon Maradásért Egyesület, amely kiemelt szerepet tölt be a foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások biztosításában, szolgáltatásai az országban közel 40 helyszínen elérhetőek.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)