Már május közepén megkezdte a kormányhivatal a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzését – az előző évekhez képest korábban – és várhatóan október végén fejezi be. A gyom irtása és a földterületek parlagfű-mentesítése törvény által előírt kötelezettség, amely a lakosság védelmét szolgálja.


A kormányhivatal felhívásban tájékoztatja a földhasználókat - tulajdonosokat, hogy időben – a gyomnövény virágbimbóinak megjelenése előtt – végezzék el a parlagfű-mentesítést, és ezt az állapotot tartsák fenn a vegetációs időszak végéig. Amennyiben az ellenőrzések során a védekezési kötelezettség nem megfelelő végrehajtását vagy elmaradását állapítják meg, úgy külterületen a kormányhivatal munkatársai, belterületen pedig a helyi önkormányzatok jegyzői járnak el.

Ha a földhasználó nem tesz eleget védekezési kötelezettségének, a kormányhivatal közérdekű kényszerkaszálást rendel el, amelynek költsége, valamint az ezzel kapcsolatos hatósági feladatok díja minden esetben a mulasztót terhelik. Ezen túlmenően növényvédelmi bírságot is szabnak ki, amelynek összege 15 000 forinttól 5 000 000 forintig terjedhet.

Az idei csapadékszegény időjárás a parlagfű növekedésének Veszprém megyében sem kedvezett, az aszály visszafogta fejlődését, viszont a táblákon lévő kultúrnövények gyomelnyomó képessége is jelentősen csökkent a szárazság miatt, így a parlagfű fertőzöttség mértéke az előző évekhez hasonlóan alakult.

Az ellenőrzések során határszemle vizsgálatok is zajlottak és a tavalyi évhez hasonlóan idén is sor kerül – várhatóan két alkalommal - a parlagfű légi felderítésére. A légi felderítés során nagy kiterjedésű, nehezebben megközelíthető területek ellenőrzésére is lehetőség nyílik rövid idő alatt, valamint lehetővé válik a kiterjedt parlagfűfoltok pontos beazonosítása.

Parlagfűvel fertőzött terület észlelése esetén a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) segítségével jelezhetik az állampolgárok észrevételeiket. A tavalyi évtől kezdődően már mobil applikáció is rendelkezésre áll a lakossági bejelentések fogadására. A Parlagfű Bejelentő Rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele, a hatósági intézkedések gyors és hatékony lebonyolításának biztosítása.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)