Nem találtak nagyobb problémát a Veszprém Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakemberei a Húsvét előtti célzott ellenőrzéseken. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt vizsgálatok során kiemelt figyelmet fordítottak a megvételre kínált áruk árfeltüntetésére – különös tekintettel az ünnepi termékek esetében –, valamint a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat megszüntetésére.

A Húsvét előtti kiemelt ellenőrzések célja a fogyasztók érdekeinek védelme és a szabályok betartatása. A szakemberek eddig 38 egységet ellenőriztek, elsősorban nagy áruházláncok üzleteit, kisebb élelmiszerboltokat, hús-hentesáru üzleteket és drogériákat.

A fogyasztóvédelmi hatóság országos szintű mintavételezéssel és laboratóriumi vizsgálattal is segítséget kíván nyújtani a vásárlóknak a megfelelő minőségű élelmiszerek kiválasztásában. A húsvéti készítmények közül sonkát, húsvéti csokoládét és kalácsot vettek górcső alá a szakemberek. A vizsgálódás célja ezen termékek esetén a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott előírások teljesülésének, a jogszabályok betartásának, valamint a címkén feltüntetett értékek valódiságának ellenőrzése volt. A Veszprém megyében mintavételezett termékek közül mindössze egy sonka sótartalma nem felelt meg a címkén feltüntetett értékeknek. Minimális hiányosságot a vizsgált kereskedelmi egységek egy részénél találtak a fogyasztóvédelmi szakemberek.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)