Bár különböző perspektívákból szemléljük az erdőt: fenntartóként és használóként, kirándulóként és helyi lakosként, a mai emlékerdő-átadás azt bizonyítja, hogy a legfontosabb dolog bennünk és az általunk képviselt szervezetekben azonos: értjük a természetet és lépéseket szeretnénk tenni annak megóvására. Ezekkel a szavakkal üdvözölte Takács Szabolcs kománymegbízott az egy hektáros csehbányai Emlékerdő felavatásának gesztusát.


Takács Szabolcs emlékeztetett arra: a Veszprém Megyei Kormányhivatal működési területén csaknem 180 ezer hektár erdő található, míg Veszprém megye erdőterülete 155 ezer hektárra tehető. Hangsúlyozta: az erdőtelepítési pályázatoknak köszönhetően a következő években újabb jelentős erdőterülettel lehetünk gazdagabbak. A kormánymegbízott szólt arról is: a megye állami erdeinek erdőgazdálkodását a kormányhivatal Erdészeti Osztálya felügyeli.

Nem túlzás azt állítanom, hogy amikor erdeinkről beszélek, Veszprém megye egyik legnagyobb értékéről adok számot - mondta. Értékről nemcsak gazdasági, hanem erkölcsi értelemben is. Erdeink gazdagsága és állapota azt is mutatja, hogy a kormány jó gazdaként számos lehetőséget és támogatást nyújtott az erdészetek infrastruktúrájának megújítására, így az erdő nyújtotta lehetőségek turisztikai értelemben is kibővültek. A szálláshelyek különlegességét növeli, hogy természeti értékek, túraútvonalak, tanösvények, közjóléti objektumok, kilátók közelében találhatók, gazdag programlehetőséget kínálva ezzel a természetet kedvelő turistáknak. A természeti nevelést segíti a 3 erdei iskola, az alkotóház, az ökoturisztikai látogató központ, valamint a vadaspark és az állatbemutató, hiszen az egyik legfontosabb dolog, hogy a természet értékeinek tiszteletét és megóvását idejekorán megtanítsuk a legkisebbeknek is – tette hozzá Takács Szabolcs.

A 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás emlékerdő-telepítési programjának köszönhetően összesen 22 hektárnyi erdő létesül országszerte. A program Veszprém megyei állomásán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Bors Richárd az Egy a természettel Nonprofit Kft. szakmai igazgatója, Varga László a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, illetve Takács Szabolcs kormánymegbízott avatták fel az újonnan telepített erdőt.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)