A magyar kormány idén is meghirdette a Nyári diákmunka programot, amelynek köszönhetően mintegy 1 200 diák nyári foglalkoztatását tette lehetővé a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

A program kezdő keretösszege idén országosan 3 milliárd forint volt, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium a nagy érdeklődésre való tekintettel 3,65 milliárd forintra emelt.

A projekt lehetőséget biztosított a diákoknak arra, hogy önkormányzati diákmunkát végezzenek vagy a turizmus-vendéglátás és a mezőgazdaság területén elhelyezkedjenek, elősegítve ezzel a felmerülő ágazati munkaerőhiány kezelését.

Mindkét esetben július elsejétől vállalhattak munkát a fiatalok, legfeljebb két hónap időtartamra. Az önkormányzatok esetében maximum 6 órában, míg a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén akár napi 8 órában is dolgozhattak.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal mintegy 159,3 millió forinttal támogatta a 16 és 25 év közötti nappali tagozatos fiatalok nyári munkavállalását. A támogatás segítségével a programban csaknem 310 megyei foglalkoztató vett részt, amelyek nagy része az önkormányzat és a turizmus-vendéglátás területén tevékenykedik.
A Nyári diákmunka program célja, hogy a tanulmányok elvégzése után a megszerzett munkatapasztalatnak köszönhetően a fiatalok könnyebben helyezkedjenek el a munka világában és egyszerűbb legyen számukra a pályakezdés.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)