A Kifizető Ügynökségi feladatokat ellátó Magyar Államkincstár az egységes kérelmek előlegfizetését 2020. október 16-án indította el, az első utalások október 19-én érkeztek meg a számlákra.

Az elmúlt hónapban több mint 3,8 ezer Veszprém megyei gazda jutott 7,3 milliárd forint támogatáshoz, országos szinten 144 ezer utalásról intézkedett a Magyar Államkincstár, mintegy 220 milliárd forint értékben. Az előlegfizetések november 30-ig folytatódnak, azt követően rész-, majd végfizetések formájában érkeznek meg a jogosult gazdálkodók számlájára az egységes kérelem-benyújtás keretében igényelt és megítélt támogatási összegek.

Jelentős igény mutatkozott a Vidékfejlesztési Program keretében október 1. és november 2. között megnyitott Állattartó telepek fejlesztése támogatási jogcímre. Veszprém megyében 25 kérelem érkezett 11 milliárd forint támogatási forrásigényre, mely összesen mintegy 22 milliárd forint beruházási szándékot jelez. Országos szinten 749 gazdálkodó jelezte támogatási igényét, összesen 330 milliárd forint összegre. A megyei kormányhivatalok Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályai már megkezdték a beérkezett kérelmek feldolgozását.

Még a mai napon nyitva áll a kérelem beadási lehetőség az alábbi, idén ősszel megnyílt két jogcím esetében:

Kertészeti üzemek korszerűsítése: a felhívás a kertészeti létesítmények esetében az épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítések, felújítások, valamint a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása által elősegíti a kertészeti gazdaságok energiahatékonyságának javulását.

Mezőgazdasági kisüzemek támogatása, mely az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segíti elő.

Ezen kívül a borászok előtt is nyitva áll a lehetőség. Szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor-, pezsgő- vagy habzóbor készítéséhez, kezeléséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez, borászati technológiához kapcsolódógépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatás. A kérelembeadás 1. üteme 2020. november 22-én zárul, a 2. ütem megnyílása 2021 áprilisában esedékes.

November 16-án lezárult, de 2021. február elejétől várhatóan újra megnyílik a lehetőség helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális- és eszköz fejlesztésére. Ennek keretében támogatható a helyi termékértékesítést szolgáló piacok és vásárterek működtetéséhez szükséges rögzített vagy mobil eszközök, hűtőpultok, hűtők, láda- és rekeszmosó/fertőtlenítő gépek, ill. zárható asztalok beszerzése, továbbá a helyi termékértékesítést szolgáló piacok helyiségeinek felújítása, vagy új helyiségek kialakítása, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák kialakítása és gépjárműbeszerzés. A pályázati felhívásra vidéki térségekben működő települési önkormányzatok, települési nemzetiségi önkormányzatok és nonprofit szervezetek nyújthatnak be támogatási kérelmet.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)