A szibériai hadifogságot és a recski munkatábort is megjárt nyugalmazott dandártábornokra, Vitéz Both Bélára emlékeztek meg halálának 22. évfordulóján a szombathelyi Jáki úti temetőben.

A neves Vas megyei közéleti személyiség, a szibériai hadifogságot és a recski munkatábort is megjárt vitéz Both Béla nyugalmazott dandártábornok 22 évvel ezelőtt távozott az élők sorából.

Vámos Zoltán főispán emlékező beszédében kiemelte, hogy Both Béla méltósággal viselte a kommunizmus alatti szenvedést, megbélyegzett volt és mellőzött, de példát adott emberi tartásból és lelki erőből.

Vámos Zoltán főispán mondott emlékező beszédet a kegyeleti megemlékezésen Fotó: Berkes Szabina/Kabinet

„A diktatúra akkor éri el a célját, ha uralja a gondolatokat és megtöri a lelket, de Both Bélával nem boldogult” - zárta emlékezését a főispán.

Takács Tamás ezredes, a katolikus tábori lelkészi kar vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy a rendkívüli helyzetekben mindig elválik az igaz emberség az aljasságtól. A nehéz időkben mindig kell olyan ember, aki fényt hoz a világra, és utat mutat másoknak.

Vitéz Both Bélára emlékeztek halálának 22. évfordulóján a Jáki úti temetőben Fotó: Berkes Szabina/Kabinet

A kegyeleti megemlékezés végén Vitéz Both Béla sírjánál katonai tiszteletadás mellett helyezték el a megemlékezés és tisztelet koszorúit.

(Vas Vármegyei Kormányhivatal)