Az Operatív Törzs döntése értelmében a védelmi bizottság mellett Vas megyében is megalakult a Megyei Oltási Munkacsoport, mely az oltási folyamattal kapcsolatos teendőket látja el.

A következő napokban valamennyi megyébe ellátogat dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője. A feladatok ismertetése érdekében az államtitkár a munkacsoport tagjaival és a további meghívott vezetőkkel február 5-én egyeztetett Szombathelyen.

„A tervezett 7300 oltópont mindegyikét kialakították már, tömeges oltási szakaszban van az ország, ezért lassan a teljes egészségügyi intézményi infrastruktúra feladatokat kap ez ügyben” - jelentette be az államtitkár, mielőtt a megyei oltási munkacsoport ülésén részt vett a megyeháza dísztermében.

„Jelen pillanatban 1080 háziorvosi praxis van bekapcsolva a munkába, ennyi helyre tudnak Moderna vakcinát juttatni. Praxisonként 10 fő beoltására van most lehetőség, és további 6-6 főt irányítanak be a napokban a háziorvosok központi kórházi oltóhelyekre, ezzel együtt 40 ezer ember beoltására van most kapacitásunk” - fejtette ki az országos oltási munkacsoport vezetője.

Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar kormánynak, az operatív törzsnek és az oltási munkacsoportnak is az a törekvése, hogy valamennyi rendelkezésre álló vakcinát minél előbb felhasználják, és a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb ember megszerezhesse a védettséget.

Dr. György István az országos oltási munkacsoport vezetője Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

„Olyan tervet készítettünk, amely nagy tömegek oltására is alkalmas, az egészségügyi intézményrendszer kapacitása lehetővé teszi, hogy egyetlen hétvége alatt akár egymillió oltást is be tudunk adni. Mindez persze óriási logisztikai feladat, ezért az országos oltási munkacsoport mellett a megyei oltási munkacsoportok oroszlánrészt vállalnak az oltási terv végrehajtásában” - mondta dr. György István.

Az első preferenciacsoportba tartozó egészségügyi dolgozók oltásán már túl vannak, itt jelenleg 94 százalékos az átoltottság. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy több egészségügyi dolgozó nem kaphat oltást - hangsúlyozta az államtitkár -, folyamatosan összesítik az igényeket, és az éppen soron lévő preferenciacsoportok mellett el¬végzik a kimaradt dolgozók oltását is.

Ugyanez vonatkozik a második preferenciacsoport: a szociális intézmények lakóira, dolgozóira is. Az első körrel itt is végeztek már, összesen 1875 intézményben oltottak, de például 64 intézmény a koronavírus-fertőzés miatt teljesen kimaradt. Ezekre a helyekre vissza fognak térni. Jelenleg az idősek tömeges oltása zajlik, először a legidősebb, krónikus betegségben szenvedőkkel kezdenek, és így haladnak korban visszafelé.

Ez egy nagy populáció - emelte ki az államtitkár, ugyanis mintegy 2,5 millió hatvan év feletti ember él Magyarországon, közülük 1,7 millióan vannak azok, akik valamilyen krónikus betegségben is szenvednek. Oltást azok kaphatnak, akik regisztráltak. Az államtitkár ezért ezúton is arra buzdít mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, mert szeretnék mielőbb elérni a közösségi immunitás szintjét, ami jelenlegi ismereteink szerint hatvanszázalékos átoltottságot jelent.

A megyei oltási munkacsoport munkájában a védelmi bizottságokat vezető kormánymegbízott mellett többek között a védelmi bizottság honvédelmi és katasztrófavédelmi elnökhelyettese, a megyei tisztifőorvos, a megyei kórház főigazgatója, a megyei háziorvosi kollegiális vezető, valamint a megyei mentőszervezet vezetője vesznek részt.

Az ülésen Harangozó Bertalan kormánymegbízott röviden ismertette a január 22- én megalakult munkacsoport eddigi tevékenységét.

(VMKH, Vas Népe, frisss.hu)