Vas vármegyében kiváló vízminőségű és fürdésre alkalmas, mind a négy üzemelő természetes fürdő, Szentgotthárd-Máriaújfalu településen a Hársas tó Strand, Gersekaráton a Sárvíz tó Strand, Hegyhátszentjakabon a Vadása Strand és Hosszúpereszteg közelében a Szajki-tavak Strand.

A természetes fürdővizek mintavételezéseiről az Üzemeltetők gondoskodnak a kormányhivatal által meghatározott minőségellenőrzési ütemterv szerint. A strandokhoz tartozó területek alkalmasságát, a közegészségügyi követelmények betartását a népegészségügyi szakemberek vizsgálják.

A Hársas tavat az Őrség Balatonjaként is emlegetik Fotó: Berkes Szabina/kabinet

A mintavételeket a várható legnagyobb szennyezési veszély helyén, legalább 1 méteres vízmélységnél, a vízfelület alatt 30 centiméterrel az erre akkreditációval rendelkező laboratórium végzi, először legfeljebb három héttel a fürdési idény kezdete előtt. Ezt követően még legalább három mintát vesznek a strandszezonban, havonta egyet-egyet. A kormányhivatal az illetékességi területén nyilvántartott természetes fürdőhelyek listáját és a vízminőség-ellenőrzés eredményeit a honlapján közzéteszi. Az országos tisztifőorvos pedig a nyilvántartott fürdővizek és kijelölt fürdőhelyek, valamint a tartós fürdési tilalom alá eső fürdővizeket legkésőbb június 15-ig felteszi a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára.

A Szajki-tavak Strand vízminőségé kiváló, az üzemeltetők felkészültek a szezonra, várják a strandolókat Fotó: Berkes Szabina

A strandszezon minden Vas vármegyei természetes fürdőben júniusban kezdődik, a korábbi évek tapasztalatai alapján a jogszabályi előírásokat az üzemeltetők betartják. A strandok területe rendezett, a fürdővíz vizsgálati eredmények, a levegő és a víz hőmérséklete jól látható helyen fel van tüntetve, továbbá a mellékhelyiségek takarítására kellő figyelmet fordítanak, a hulladék gyűjtése és elszállítása is megfelelő. A strandok üzemeltetőinek a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatniuk kell a fürdőzőket a víz aktuális minősítéséről és az esetleges fürdési tilalomról is.

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, hiszen ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdés higiénés feltételei nem biztosítottak. A közegészségügyi veszélyeken túlmenően - alapvetően a balesetveszély miatt - tilos a fürdőzés például egyebek mellett a bányatavakban.

Vas vármegyében négy természetes fürdő üzemel, valamennyi vízminősége kiváló Fotó: Berkes Szabina/kabinet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2023. évi természetes fürdővizek osztályozása alapján valamennyi Vas vármegyei természetes fürdő vízminősége kiváló.

(Vas Vármegyei Kormányhivatal)