Vas megyében továbbra is négy természetes fürdő üzemel, Szentgotthárd-Máriaújfalu településen a Hársas tó Strand, Gersekaráton - a korábbi években Olimpia tóként ismert - Sárvíz tó Strand, Hegyhátszentjakabon a Vadása Strand és Hosszúpereszteg területén a Szajki-tavak Strand.

A fürdővizek és a hozzá tartozó területek alkalmasságát a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán dolgozó közegészségügyi-járványügyi szakemberek vizsgálják. A fürdővíz mintavételeket az erre akkreditációval rendelkező laboratórium végzi el. A szakemberek a fürdőzők egészségének védelme érdekében a természetes fürdőhelyek vízminőségét, valamint a közegészségügyi követelmények betartását a szezonban folyamatosan ellenőrzik.

Az első mintavételt legfeljebb három héttel a fürdési idény kezdete előtt végzik el, majd további legalább 3 mintát vesznek a strandszezonban azzal, hogy az egyes mintavételek között nem telhet el egy hónapnál hosszabb idő. A mintákat az átlagosan legnagyobb fürdési forgalom helyén, vagy a várható legnagyobb szennyezési veszély helyén, legalább 1 méteres vízmélységnél, a vízfelület alatt 30 centiméterrel kell venni.

A fürdővíz területének ellenőrzése sokrétű feladat, többek közt ide tartozik az épületek kialakításának és karbantartásának vizsgálata (beleértve például a fürdőközönség számára kialakított zuhanyozási lehetőségnek, az illemhelyek kialakításának, a szennyvíz elvezetésének, illetve a megfelelő minőségű ivóvíz ingyenes hozzáférhetőségének vizsgálatát), továbbá a pihenést és sportolást szolgáló terület, valamint a parkolóhelyek ellenőrzése is.

A fürdési idény minden Vas megyei természetes fürdő esetében júniusban kezdődik, valamennyi üzemeltető benyújtotta már az erre vonatkozó kérelmét a Népegészségügyi Főosztályhoz. A korábbi évek tapasztalatai alapján a jogszabályi feltételeket az üzemeltetők rendszerint biztosítják, a strandok területe rendezett, a fürdővíz vizsgálati eredmények, a levegő és a víz hőmérséklete jól látható helyen fel van tüntetve, továbbá a mellékhelyiségek takarítására kellő figyelmet fordítanak, a hulladék gyűjtése és elszállítása megfelelő. A fürdővíz a 2021. év adatai alapján kiváló minősítésű volt valamennyi Vas megyei természetes fürdő esetében.

A gersekaráti Sárvíz tó Strand Fotó: Népegészségügyi Főosztály

A helyszíni szemle és a vizsgálatok eredményét, az azokat végző laboratórium megküldi a fürdőhely üzemeltetőjének, a megyei kormányhivatalnak, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.

A megyei kormányhivatal - amint az eredmények a rendelkezésére állnak - honlapján közzéteszi az illetékességi területén nyilvántartott természetes fürdőhelyek listáját és a vízminőség-ellenőrzés eredményeit. Ezen felül az országos tisztifőorvos a nyilvántartott fürdővizek és kijelölt fürdőhelyek, valamint a tartós fürdési tilalom alá eső fürdővizek listáját minden fürdési idény kezdete előtt, amint az rendelkezésre áll, de legkésőbb június 15-ig a honlapján közzéteszi.

A kijelölt strandok üzemeltetőinek a fürdővíztől számított 300 méteren belül tájékoztatniuk kell a fürdőzőket a víz aktuális minősítéséről és az esetleges fürdési tilalomról is.

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, hiszen ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdés higiénés feltételei nem biztosítottak.

(VMKH)