Idén is állami támogatással vállalhatnak munkát a nappali tagozatos 16-25 év közötti Vas megyei tanulók július-augusztusban. A 25 év alattiak munkavégzése ettől az évtől szja-mentes, így több pénz maradhat a diákoknál.

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére 2022-ben folytatódik a 2013-ban indított „Nyári diákmunka” program, amely elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását.

A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Fontos változás, hogy a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál.

A programba 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban és nincs vállalkozási jogviszonyuk. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható.

A helyhatóságok részére maximum 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatástámogatható, a program a munkabér összegének 75 százalékát vállalja át.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. Így a diákok havi nettó munkabére az szja-mentességet figyelembe véve akár 122-159 ezer forintis lehet.

A kétmilliárd forintos keretösszeggel induló program a Vas Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási osztályainál megtehető regisztráció kezdetétől, 2022. június 15-étől augusztus végéig tart. A tényleges foglalkoztatás legkorábban 2022. július 1-ével indulhat.

Celldömölki Járási Hivatal Hatósági, Foglalkoztatási és Gyámügyi Osztály - 9500 Celldömölk, Kossuth u. 5.

Körmendi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály - 9900 Körmend, Szabadság tér 5.

Kőszegi Járási Hivatal Hatósági, Foglalkoztatási és Gyámügyi Osztály - 9730 Kőszeg, Szűk u. 2.

Sárvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály - 9600 Sárvár, Batthyány u. 47.

Szentgotthárdi Járási Hivatal Hatósági, Foglalkoztatási és Gyámügyi Osztály - 9970 Szentgotthárd, Széll Kálmán tér 11.

Szombathelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály - 9700 Szombathely, Hunyadi út 45.

Vasvári Járási Hivatal Hatósági, Foglalkoztatási és Gyámügyi Osztály - 9800 Vasvár, Árpád tér 1.

További részletek a www.munka.hu oldalon lesznek elérhetők.

Eddig kilenc esztendő alatt több mint 242 ezer fiatal munkához jutását segítette a kormány közel 24 milliárd forintból. Tavaly 177 különböző munkakörben dolgoztak a diákok a hivatalsegédtől a szállodai recepcióson át a zöldségtermesztőig.

(VMKH)