A Vas Megyei Kormányhivatal az allergiás megbetegedések elkerülése érdekében a parlagfűvel fertőzött területek mentesítésére hívja fel a tulajdonosok és földhasználók figyelmét, különös tekintettel arra a változásra, hogy a törvény által előírt védekezési kötelezettség 2019-től már egész évre kiterjed.

A gyomnövény elleni védekezés fő célja a parlagfű virágzásának és magképzésének megakadályozása, ugyanis a növény pollenje allergiás megbetegedést okozhat, és nyáron az érintettek számára egyre több kellemetlenséggel jár a pollen koncentrációjának növekedése. A gyom irtása, a földterületek parlagfű-mentesítése a fentiek okán törvény által előírt kötelezettség.

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: külterületi és belterületi ingatlanokra, mezőgazdasági növényekkel hasznosított termőföldekre, utak menti területekre, belterületi kiskertekre, közterületekre és építési területekre egyaránt érvényes.

A védekezési kötelezettség betartását a vegetációs időszak befejezéséig külterületen az ingatlanügyi hatóság (Vas Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztályai) ellenőrzi, belterületen pedig az önkormányzatok és a kormányhivatal munkatársai járnak el.

Amennyiben a földhasználó nem tesz eleget parlagfű-mentesítési és védekezési kötelezettségének, a kormányhivatal közérdekű védekezést rendel el, amelynek költségeit az ingatlan tulajdonosának, vagy földhasználójának kell megfizetnie.

Emellett minden esetben növényvédelmi bírságot szabnak ki, amelynek mértéke a fertőzött terület nagyságától és a parlagfű felületi borítottságától függ. A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, ami köztartozásnak minősül, így annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik.

A parlagfű pollenhelyzetről a http://oki.antsz.hu/ oldalon lehet tájékozódni. Az itt található hivatalos jelentést az Országos Közegészségügyi Intézet a parlagfű szezonban naponta frissíti.

Amennyiben bárki parlagfűvel fertőzött területet észlel, annak pontos beazonosításával a https://pbr.nebih.gov.hu honlapon a Parlagfű Bejelentő Rendszeren (PBR) keresztül jelezheti.

 

(VMKH)