Több mint 2,2 milliárd forintos kormányzati támogatással felújítják Szombathelyen a Vas Megyei Kormányhivatalnak és a Vas Megyei Önkormányzatnak is otthont adó megyeháza több mint kétszáz éves műemléki épületét 2023 elejére - jelentette be pénteki szombathelyi sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

Dr. György István elmondta: Magyarország kormánya 2015-ben hirdette meg a Modern városok programot, amely négyezer milliárd forint értékben jelent 23 megyei jogú városban különböző fejlesztéseket.

Eddig 1500 milliárd forint értékű fejlesztés, 75 projekt valósult meg részben vagy egészben, 2021-ben pedig mintegy 85 milliárd forintos fejlesztés keretében folytatódik a program - fűzte hozzá.

 Dr. György István államtitkár ismerteti a megyeháza épülete felújításának országos összefüggéseit Fotó: Kabinet

Az államtitkár kiemelte: régi vágya Vas megyének és a kormányhivatalnak is, hogy a megyeháza emblematikus épülete megújuljon. Hozzátette, hogy országosan 250 projekt valósulhat meg a programban, ebből 15 Vas megyét érinti. "Öröm a számunkra, hogy a megyei jogú városok is megújulnak, (...) minden olyan megyei jogú város, ahol a miniszterelnök úr tárgyalt, az általuk kért fejlesztéseket megkaphatják, országosan 250 projektről van szó" - hangoztatta.

Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta: a megyeháza építése 1775-ben kezdődött és 1779-ben készült el. A barokk stílusú épület folyamatosan a közigazgatást szolgálta, működött benne főispáni és alispáni hivatal, majd egy másik korszakban a megyei tanács, a rendszerváltás után a megyei önkormányzat mellett a Köztársasági Megbízott Vas Megyei Területi Hivatala, és most a kormányhivatal - sorolta.
A mai épület arculatát meghatározó eklektikus stílusú homlokzatot Hauszmann Alajos tervei alapján alakították át - fűzte hozzá.

Megújul a szombathelyi Megyeháza épülete - Fotó: Kabinet

Harangozó Bertalan szólt arról is, hogy a 2016-os Szent Márton-évhez kapcsolódóan megújultak a környező, szintén barokk stílusú épületek, köztük a székesegyház, a püspöki palota, a Smidt Múzeum, felújították a Berzsenyi Dániel teret és a megyeháza szomszédságában lévő Hollán Ernő utcai kormányhivatali épületet is. A megyeháza épületében negyven éve nem történt átfogó felújítás, gépészete is elöregedett, korszerűtlenné vált, illetve akadálymentesítése is megoldásra szorul - ismertette.

A kormánymegbízott elmondta, hogy a kivitelezés várhatóan a jövő év második felében indulhat el. Harangozó Bertalan kitért arra: mivel az épület műemlék, építéstörténeti tudományos dokumentáció, értékleltár készítésére is szükség van, illetve a területen régészeti feltárásokat is el kell majd végezni.

A felújított Hollán Ernő utcai épületrész ünnepélyes átadásán szalagot vágott dr. György István és Harangozó Bertalan - Fotó: Kabinet

A megyeháza felújításával kapcsolatos tájékoztató után a Hollán Ernő utcai épületrészben Ágh Ernőné főigazgató, Popovicsné dr. Tisza Edit igazgató, valamint a főosztályvezetők és járási hivatalvezetők jelenlétében átadták az akadálymentesített liftet, amely 69 millió forint felhasználással készült el.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott hivatalában fogadta államtitkárt - Fotó: Kabinet

(MTI, VMKH)