Az influenza vírus okozta, légúti terjedésű fertőző megbetegedés. Jellemzően hirtelen magas lázzal, általános rossz közérzettel, fejfájással, izomfájdalommal kezdődik, a hurutos tünetek megjelenése már bakteriális szövődményre utal. Általában maradványtünetek nélkül gyógyul, de a szövődmények a kórjóslatot módosíthatják. Életveszélyes lehet csecsemő- és időskorban, súlyosabb az idült betegek és a várandósok számára. Fő halálok ma is a tüdőgyulladás.

A modern életvitel, zsúfoltság kedvező feltételeket biztosít a fertőzés hatékony terjedésének.

A megelőzésben fontos szerepe van az egészséges életmódnak - rendszeres sportolás, megfelelő táplálkozás, - öltözködés, elegendő alvás és pihenés, kikapcsolódás - a gyakori kézmosásnak, a közösségekben a rendszeres szellőztetésnek.

Specifikus védelmet a gyermekeknek és a felnőtteknek is a védőoltás nyújt. A krónikus gondozottak (pl.: szív- és érrendszeri-, tüdő-, vese-, daganatos-, anyagcsere betegségben szenvedők) és a 60 év feletti személyek egészségi állapotuktól függetlenül háziorvosuknál térítésmentesen kérhetik a védőoltást. Az oltás hatására két hét alatt az egész influenza szezonra szóló védettség alakul ki a szervezetben. Az idei évben forgalomba került oltóanyag két összetevőben más, mint az előző szezonban alkalmazott  volt, ezért szükséges újra oltakozni.

Az oltóanyag elölt kórokozót tartalmaz, így nem okozhat influenzát. Enyhe, az oltás helyén jelentkező panaszok elfordulhatnak, de a szokásos napi tevékenységet zavaró esemény nem jellemző, súlyosabb esetben értesíteni kell az oltóorvost.

Aki megbetegszik, maradjon otthon, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával. Köhögés, tüsszentés esetén használjon papírzsebkendőt, kézfertőtlenítőt. A beteg környezetében fokozottan kell ügyelni a fertőzés tovaterjedésének megakadályozására. Javasolt a használt papírzsebkendők szétszóródásának megakadályozása, a közösen használt felületek (pl. ajtókilincs, villanykapcsoló, telefon, számítógép klaviatúrája, egér, stb.) naponta többszöri és hatásos tisztítása (pl. a kereskedelemben kapható fertőtlenítő hatású kendővel).

A térítésmentesen adható 2015/2016. évi influenza szezonra gyermekek és felnőttek számára készült oltóanyag már az oltóorvosoknál van. A hatásos védekezés érdekében célszerű felvenni a kapcsolatot a háziorvossal, házi gyermekorvossal annak is, aki térítés ellenében a gyógyszertárból juthat a vakcinához. Egyúttal célszerű tájékoztatást kérni a tüdőgyulladás megelőzésére szolgáló védőoltásról is.

A témában további hasznos információk találhatók az Országos Epidemiológiai Központ honlapján (www.oek.hu)

(TMKH Népegészségügyi Főosztály)