A Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya közreműködésével meghirdetett munkaerő-piaci, munkahelyteremtő pályázatok eredményeiről tájékoztatta a sajtó képviselőit 2017. július 20-án dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott.

A „Kezdő lépés a fejlődés útján II” elnevezésű munkaerő-piaci program keretében a Tolna Megyei Kormányhivatal 2017. március 20-án pályázatot hirdetett a mikro- és kisvállalkozások számára munkahelyteremtő beruházások támogatására. A pályázat célja a Tolna megyei mikro- és kisvállalkozások fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójuk megerősítésének, versenyképességük növelésének, valamint új munkahelyek létrehozását eredményező beruházásoknak a támogatása volt. A beruházás keretében a vállalkozások új gépek, eszközök, egyéb berendezések beszerzésére pályázhattak, amely megvalósításával legalább 1, maximum 3 fő álláskereső teljes munkaidőben történő foglalkoztatására nyerhetett el támogatást. 

A pályázóknak vállalniuk kellett, hogy a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat az eredeti foglalkoztatási célnak megfelelően a beruházás befejezésétől (üzembe helyezés időpontjától) számított 3 évig folyamatosan fenntartják és működtetik, illetve a támogatással felvett munkavállalókat legalább 2 éven keresztül folyamatosan foglalkoztatják. A pályázat benyújtásának határideje 2017. május 12. napja volt.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap decentralizált alaprészéből rendelkezésre álló 69.300.000,-Ft keretösszegből 18 pályázat támogatása valósulhat meg. A nyertes munkáltatók közül 2 a Bonyhádi, 13 a Szekszárdi és 3 a Tamási járásban valósítja meg a fejlesztést. A támogatott 18 vállalkozás közül 7-7 a termelő, illetve a szolgáltató, 4 pedig a kereskedelmi ágazatban működik, közülük hárman kedvezményezett kistérségben és szabad vállalkozói zónában. A beruházás megvalósulását követően 44 fő regisztrált álláskereső elhelyezkedésére nyílik lehetőség a járási hivatalok közvetítésével, emellett a támogatással 134 fő munkahely-megőrzését is segítjük, mivel a pályázók vállalták, hogy a pályázat benyújtását megelőző 12 hónapban már meglévő átlagos statisztikai létszámukat további két évig megőrzik.

A beruházások keretében többek között építőipari és villanyszerelési gép, szerelő-, tesztelő-mérő asztal, illóolaj-gyártáshoz szükséges gépek, berendezések, lapszabászgép, cukrászati tevékenységhez szükséges gépek és elektromos targonca kerül beszerzésre. A nyertes munkáltatóknak legkésőbb 2017. október 31. napjáig kell a pályázatban vállalt beruházásokat megvalósítaniuk.Az álláskeresők vállalkozóvá válását is támogatja a Tolna Megyei Kormányhivatal, melyre 2017. február 24-én hirdetett pályázatot, és  beadási határideje 2017. április 21. napja volt. A támogatás célja az álláskeresők, illetve rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő személyek vállalkozói készségének, hajlandóságának előmozdítása, saját vállalkozás, illetve vállalkozói tevékenység beindítására való ösztönzése volt beruházási célú támogatással.

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott elmondta,  hogy az álláskeresők a vállalkozásuk indításához 2 millió forint vissza nem térítendő tőkejuttatásos támogatásra és/vagy legfeljebb 6 hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak, majd kiemelte, hogy ehhez rendelkezniük kellett a vállalkozás pénzügyi és piaci megalapozottságát bemutató, alátámasztó legalább 3 éves üzleti tervvel, továbbá vállalniuk kellett önmaguk foglalkoztatását a hatósági szerződés aláírásától számított legalább 3 évig.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprészéből rendelkezésre álló forrásból végül 16 álláskereső vállalkozásának elindítását tudjuk segíteni 29.168.200,-Ft vissza nem térítendő támogatás nyújtásával. A vállalkozások közül 7-7 a Bonyhádi és a Szekszárdi, 1-1 a Dombóvári és a Paksi járás területén indítja el a tevékenységét. A támogatottak nagy része a szolgáltató ágazatokhoz kapcsolódóan kezdi meg a saját vállalkozás beindítását, 15 fő egyéni vállalkozás, 1 fő pedig társas vállalkozás formájában.

A nyertesek vendéglátással, személyszállítással, sport- és rekreációs szolgáltatással, kiadványszerkesztéssel, építőipari és faipari tevékenységgel, frissítő masszázzsal, kozmetikával, autószereléssel fognak foglalkozni. A vállalkozások indítása során a támogatásból építőipari, kozmetikai gépeket, irodabútorokat, fitnesz kerékpárokat, haszongépjárműveket és egyéb, kőmegmunkáláshoz szükséges eszközöket szeretnének beszerezni. 

Szabóné Ónodi Anna, a Tolna Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője kiemelte, hogy a pályázókat  minden lehetséges eszközzel, többek között szakmai tanácsadással segítette a hivatal.

A pályázati eredmények megtekinthető a "Kapcsolódó anyagok" menüpont alatt.

(Kormánymegbízotti Kabinet)