Az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése a Széchenyi 2020 keretében, a Lechner Tudásközpont közreműködésével megvalósuló „E-ingatlan-nyilvántartás” című kiemelt projekt célja, hogy csökkenjen Magyarországon a földügyi eljárások átfutási ideje és költségszintje, ezáltal a tovább növekedjen a magyar gazdaság versenyképessége. Az új rendszer működéséről tartott egynapos szekszárdi képzésen dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott köszöntötte a földhivatali kollégákat.

A Lechner Tudásközpont előadója ismertette az újonnan létrehozott rendszert, az E-ingatlan nyilvántartási rendszer bevezetése kapcsán felmerülő jogszabályi változásokat, az automatikusügyintézés hatásait, valamint a résztvevők bepillantást nyerhettek mintafolyamatokon keresztül a gyakorlati munkavégzés egyes lépéseibe is.

Az elmúlt években dinamikusan növekvő ingatlan- és építési beruházási igények, és az ehhez kapcsolódó, egyre bővülő ügyintézési szükségletek tették indokolttá a földügyi és azépítésügyi eljárások informatikai fejlesztését, a különböző rendszerek közötti átjárható kommunikációt és az ezek összehangolásához szükséges feltételek megteremtését.

A projekt eredményeként az állampolgárok olcsóbb, gyorsabb, pontosabb ingatlan-nyilvántartási eljárással találkoznak majd, ahol az űrlapokba épített ellenőrző funkcióknak köszönhetően lényegesen kevesebb hiánypótlással kell számolni. Az E-ingatlan-nyilvántartás a tervek szerint 2023 februárjában indul majd el.

(Tolna Megyei Kormányhivatal)