A magas vérnyomás ma is, nemzetközi és hazai viszonylatban is első számú közellenség, a „néma gyilkos”; 10 millió halálesetet produkál évente és a betegeknek csak a fele tud róla, hogy hypertóniás.

A Nemzetközi Hypertonia Társaság és a Hypertonia Világ Liga a minél szélesebb körű lakossági vérnyomás mérésre irányulóan mozgalmat hirdetett a 2023-as évben is. A mozgalom újabb figyelemfelhívás a népbetegséggé vált magas vérnyomás veszélyeire és kellő időben történő felismerésére. Célja az, hogy egy hónapban (a kijelölt a május hónap) legalább 100 országban összesen 25 millió egyén vérnyomása kerüljön megmérésre (elsősorban olyanoké, akiknek egy éven belül nem volt vérnyomásmérése, de mások eredményeit is várják).

Ehhez a mozgalomhoz már több éve, így idén is csatlakozik a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Kardiológiai Osztálya és a Hypertonia-Lipid Ambulancia Dr. Benczúr Béla osztályvezető főorvos, kardiológus, hypertonia- és koleszterin-specialista vezetésével. Így május hónapban a kórházi ellátás során is, továbbá a Kórház Egészségfejlesztési Iroda tevékenysége révén is igyekeznek a lehető legtöbb vérnyomásmérést elvégezni.

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal és a Kórház Egészségfejlesztési Iroda között fennálló együttműködési megállapodás keretében a Kormányhivatal is aktívan bekapcsolódik a mozgalomba: a Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztő munkatársai még májusban felkeresik a Kormányhivatal szekszárdi szervezeti egységeinél dolgozókat, akiknél egy rövid kérdőív kitöltését követően egy perces időközökkel háromszor mérik meg a vérnyomást.

Bízunk benne, hogy a kormányhivatali dolgozók széles körű vérnyomásmérése nemcsak e mozgalom eredményességét szolgálja, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy az eddig nem ismert magas vérnyomás betegség a munkatársak körében mielőbb kiderülhessen és idejében kezelhetővé válhasson!

(Tolna Vármegyei Kományhivatal Népegészségügyi Főosztály)