A Tolna Megyei Kormányhivatal egészségfejlesztési feladatkörében átfogó és hosszabb időszakra szóló, a megye lakosságára irányuló, egészségmegőrzést szolgáló, egészségtudatosságot növelő, a betegségek korai felismerését célzó programot hirdetett meg a 2022. évtől „Tolna megye egészségéért” címmel.

A program keretében elsőként a Kormányhivatal munkatársaira fókuszáló „Egészségtudatos Kormányhivatal” projekt indult, mintegy jó példaként szolgáló, könnyen kezelhető célcsoportra irányuló modellprogram. A projekt célja a Tolna Megyei Kormányhivatal – mint a megye egyik nagy munkáltatója – munkatársainak egészségfelmérése, egészségmegőrzése és fejlesztése, szűrővizsgálataik előmozdítása.

A programsorozat őszi időszakában többféle szűrésen vettek részt munkatársaink:
-    nőgyógyászati szűrés (114 fő);
-    emlőszűrés (73 fő)
-    férfiszűrés (22 fő),
-    bőrgyógyászati szűrés (50 fő).

A projekt célul tűzte ki a kormányhivatal dolgozóinak egészségfejlesztését, benne a lelki-szellemi jóllét munkálását. Ennek keretében kapott helyet a Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Iroda ajánlásában megtartott „Életigen” Tréning. A tréningen két napon, 5 csoportban, összesen 109 vezető és ügyintéző munkatárs vett részt, akik a mindennapokban rendkívül jól használható életvezetési, stressz- és konfliktuskezelési, a vezetési gyakorlatot tudatosító és előrevivő látásmódot, tanácsokat, tudást, ösztönzést kaptak; mindezt igazán hiteles előadásban.

Az ősz folyamán 6 héten keresztül, 10 alkalommal; 15 különböző szervezeti egységnél 236 fő kormánytiszviselő részvételével a Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodájának gyógytornásza tartott a Kormányhivatal szekszárdi telephelyein bemutatást, betanítást az irodai ülő munka munkaközi szüneteiben könnyen elvégezhető tartás- és keringésjavító gyakorlatokról, munkahelyi tornáról.

Az Egészségtudatos Kormányhivatal projekt őszi programjain nagy számban részt vevő munkatársak visszajelzései azt igazolják, hogy a Tolna Megyei Kormányhivatal egyedülálló kezdeményezése és a gondoskodó munkáltatói szemlélet pozitív hatással van a kormányhivatali dolgozók egészség-magatartására.

(TMKH Népegészségügyi Főosztály)