Az Egészségtudatos Kormányhivatal nevű új projekt keretében júniusban megyeszerte több helyszínen vehetnek részt szűréseken a kormányhivatal és járási hivatalai munkatársai.

A Tolna Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében a megye teljes lakosságára irányulóan komplex egészségfejlesztő, betegségmegelőzésre irányuló tevékenységet folytat a megyében működő Egészségfejlesztési Irodákkal szorosan együttműködve. Ez a tevékenysége új lendületet vett a 2022-ben meghirdetett „Tolna Megye Egészségéért” programmal.

Első lépésként, mintegy ösztönző, példamutató jelleggel, az „Egészségtudatos Kormányhivatal” projektben most június folyamán a Tolna Megyei Kormányhivatal valamennyi munkatársa részére elérhetően kerülnek megrendezésre munkahelyi egészségnapok.Az egészségnapokon vérnyomás-, vércukor-, testzsír-, kilélegzett CO-mérésen, életmód tanácsadáson, szűrés-tájékoztatón, valamint bőrgyógyászati és szájüregi, esetenként kardiológiai (boka-kar index vizsgálat) szűrésen vehetnek részt az érdeklődök. Az egészségnapok a helyi Egészségfejlesztési Irodák, a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, valamint az egészségügyi fekvő- és járóbeteg-ellátó intézmények szervezésében, kivitelezésében valósulnak meg a Kormányhivatal telephelyein, valamint a szakrendelőkben.A kollégák előzetes időpontfoglalással, egyszerre, munkaidőben tudják valamennyi szolgáltatást térítésmentesen igénybe venni, így rendkívül hatékony, idő-, energia-, költség- és szabadság-kímélő ez a forma. A Kormányhivatal a kiszűrt személyek utánkövetésére, továbbá az egészség-adatok feldolgozására-elemzésére is nagy hangsúlyt fektet.

Magyarországa születéskor várható átlagos élettartam tekintetében sajnos még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió fejlettebb országaitól; a legnagyobb egészségveszteséget a népegészségügyi beavatkozásokkal megelőzhető halálozások száma jelenti. Számos kutatás megállapította, hogy e kedvezőtlen helyzet ellen leghatékonyabban a kockázati tényezők visszaszorításával, azaz az egészségmagatartás megváltoztatásával (dohányzás, alkoholfogyasztás csökkentése, mozgásszegény életmód és egészségtelen étrend pozitív irányú változtatása), továbbá a betegségek minél korábban történő kiszűrésével lehet a leghatékonyabban tenni.

Erre hivatottak munkahelyi modell-színtérprogramként ezek az egészségnapok is.

(TMKH Népegészségügyi Főosztály)