A kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányítása alatt áll.

Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság az élelmiszer-biztonsági,élelmiszerminőség-ellenőrzési, takarmányellenőrzési,élelmiszerlánc-felügyeleti, és állategészségügyi, illetve egyes állattenyésztési és borászati feladatokat lát el.

Vizsgálja a zöldség és gyümölcs, valamint a takarmányok termesztésének, tárolásának és forgalomba hozatalának biztonságosságát. Foglalkozik az állatok tartásának, szaporításának, tenyésztésének, szállításának és forgalomba hozatalának állat-egészségügyi vonatkozásaival, és az állatok állat-egészségügyi ellátásával és felügyeletével. Felügyeli a növényi és állati eredetű melléktermékek gyűjtését, kezelését, tárolását, szállításának, forgalomba hozatalának, felhasználásának biztonságosságát.

Nyilvántartja az élelmiszer eredetű megbetegedések kivizsgálását az élelmiszerláncban és aktív szerepet vállal az élelmiszer hamisítások felszámolásában és visszaszorításában.

Az Igazgatóság területi szinten ellátja a járványüggyel, az állatvédelemmel, az országon, illetve az EU-n belüli, valamint a harmadik országokba irányuló állat és élelmiszer szállításokkal kapcsolatos, továbbá az előbb említett területekhez szorosan kapcsolódó feladatokat is.

Szakmai irányítást gyakorol a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalok felett.

A szakigazgatási szerv fontosabb feladatai:

  1. létesítmény-ellenőrzés: takarmány forgalmazás, állategészségügyi ellenőrzés alá tartozó helyek ellenőrzése, vendéglátó  helyek és kereskedelmi egységek ellenőrzése, hulladékkezelések ellenőrzése.
  2. határforgalom ellenőrzés: EU-ba beléptetendő és kiléptetendő állati eredetű élelmiszer ellenőrzése.
  3. nyilvántartásba vétel:  vadforgalmazók,  élelmiszerforgalmazók, vendéglátók, közétkeztetők, nem állati eredetű élelmiszert előállító üzemek, kistermelők, állattartók, állatkereskedők, mézfelvásárlók, őstermelők nyilvántartása.
  4. engedélyezés: állati eredetű élelmiszer előállító üzem, állattartó telepek, takarmány előállító üzemek létesítésének engedélyezése.
  5. igazolások kiadása: szállító járművek , állattartási tevékenységekhez kapcsolódó támogatásokhoz, mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszatérítés.
  6. állat járványvédelmi programok végrehajtása és felügyelete: baromfi, sertés szarvasmarha állományok mentesítési programjai és kapcsolódó támogatások, vadonélő állatok monitoring vizsgálata, kártalanítás, fertőtlenítés.
  7. állatvédelmi hatósági feladatok ellátása.
  8. élelmiszerlánc-felügyelet.
  9. kiemelt közegészségügyi vonatkozással bíró feladatok:ételmérgezések, veszettség, TBC, Trichinellózis vizsgálata, fogyaszthatósági döntések.

 

További Információ: www.nebih.gov.hu oldalon