Uniós és hazai forrásból, 332 millió forintos beruházással épült bölcsőde a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban. A három csoportszobával rendelkező Bóbita Bölcsődében összesen 36 gyermek találhat „második otthonra”.

Az intézmény avatásán Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, a kormány a családok támogatása mellett nagyon fontosnak tartja azt is, hogy ugyanolyan színvonalas szolgáltatást kapjon mindenki, éljen az ország bármely szegletében, akár nagyvárosban vagy kistelepülésen. Ami Balkányban most megvalósult, mindenben megegyezik a kabinet szándékaival: közösen vigyázunk a környezetünkre, támogatjuk a helyben maradást, a gyermekek nevelését, a munkahelyteremtést és a szülők munkába történő visszaállását – fogalmazott Vitályos Eszter.

Román István kormánymegbízott elmondta, hogy a veszélyhelyzet idején is működtek az önkormányzatok, a vállalkozások. A hivatalok sem álltak le, mindenki azon volt, hogy minél hamarabb és minél kisebb veszteséggel legyünk túl a nehéz időszakon – tette hozzá. A kormánymegbízott beszéde végén megköszönte helytállását az ünnepségen jelen lévő térségi polgármestereknek.

Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője a választókerületben megvalósult köznevelési beruházásokról szólva ismertette, az elmúlt években tizenhat iskola újult meg mintegy ötmilliárd forint értékben, és hét óvodát újítottak fel 1,2 milliárd forintos beruházással. Megvalósult, illetve jelenleg folyamatban van tizenhárom új bölcsőde építése, amelyre összesen 2,9 milliárd forintot fordítanak. Így összességében a térség közoktatási és köznevelési intézményei több mint 9 milliárd forintos fejlesztéssel gyarapodtak – emelte ki a képviselő.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke ismertette, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint ötven bölcsőde építése valósulhat meg a következő években mintegy 15 milliárd forint értékben.

Pálosi László, Balkány polgármestere megköszönte a kormány támogatását és elmondta, hogy évekkel ezelőtt, mikor a jelenlegi bölcsődének helyet adó telket megszerezték az önkormányzat számára, még senki sem tudta, milyen célt szolgál majd a jövőben. Most azonban kijelenthetjük, hogy a legjobb célra sikerült felhasználni a területet, hiszen az újonnan épült akadálymentesített és környezetbarát épület az itt élő fiatal családokat és gyermekeiket fogja szolgálni.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)