A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal ismét a megyeszékhely szívébe, a nyíregyházi Kossuth térre invitálta a megye közfoglalkoztatóit és a nagyközönséget, hogy bemutassa a településeken folyó közfoglalkoztatás eredményeit.

A rendezvényen 100 település nyújtott ízelítőt a közmunkában teremtett értékeiből, a kínálatban a kézműves termékek, a közmunka keretében megtermelt friss és egészséges zöldségek, gyümölcsök, valamint a feldolgozásuk során előállított termékek egyaránt szerepeltek.

A kiállítás megnyitójának elején főhajtással emlékeztek meg Dr. Hoffmann Imre, nyugállományú tűzoltó altábornagyról, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkáráról, aki idén március 10-én hunyt el. A rendezvényt az ő emlékének ajánlotta a Kormányhivatal. Valamint megemlékeztek Dr. Házi István nyugalmazott rendőr vezérőrnagyról és Molnár László rendőr ezredesről, akik szakmai főtanácsadóként segítették a megye településeit közfoglalkoztatási programjaik végrehajtásában.

Román István, megyei kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte: 2010-ben, amikor hátat fordítottunk a Gyurcsány korszaknak, egy munka alapú társadalom mellett döntöttünk. A munka és a család az alapja mindennek. Ezt a két értéket kell megvédenünk minden áron. Egy nehéz időszakon vagyunk túl, de a gazdaság újraindítását célzó kormányzati intézkedések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is eredményesek voltak, ennek nyomán hónapról-hónapra javulnak a foglalkoztatási mutatóink. Azt a vállalást, hogy legalább annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírushelyzet tönkretett, megyénk is teljesítette, hiszen mostanra már elértük a járvány első hulláma előtti foglalkoztatási szintet. A közfoglalkoztatásra továbbra is szükség van, de a cél változatlanul az, hogy visszavezessük az embereket az elsődleges munkaerőpiacra- hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője elmondta:

„Évről évre jelentkező hálás feladat, hogy itt állhatunk, és megnyithatjuk ezeket a kiállításokat az országban több ponton, több helyszínen is. Az idei év azonban kissé rendhagyó a sorban, mivel tavaly nem lehettünk részesei az ilyen rendezvényeknek, hiszen a közfoglalkoztatás értékeiről nem tudtunk megfelelő formában megemlékezni ezeken a kiállításokon a járványhelyzet, illetve az annak következtében kialakult gazdasági válság következtében. A 2020. év az a járvánnyal és a válsággal való küzdelmet jelentette mindannyiunk életében. Veszély ugyan nem múlt el teljesen, de a megtett intézkedéseknek köszönhetően, ahogy már hallható volt, visszatért a társasági élet a mindennapokba, és ma itt lehetünk, hogy együtt csodáljuk meg a közfoglalkoztatás kézzelfogható eredményeit. Köszönet illeti mindazokat, akik ezen nehézségek ellenére folyamatosan dolgoztak a közfoglalkoztatási programokért, és megteremtették a lehetőségét, hogy ma ismét bemutathassuk az idelátogatóknak, hogy a közfoglalkoztatásban dolgozó emberek és a közfoglalkoztatók áldozatos munkájával igazi értékek teremthetőek.

Az itt kiállított termékek színes, illatos, kavalkádja jó érzéssel tölti el az embert, mert látja a programok pozitív hozadékát. Lenyűgöző, hogy a közfoglalkoztatásban milyen kincsek rejlenek, milyen aprólékos gondossággal készült kézműves termékek találhatóak, finomabbnál finomabb ételkülönlegességek jelennek meg valamennyi standon. A közfoglalkoztatásnak igenis van jövője, hiszen olyan feladatot lát el, amely hidat képez az álláskeresői lét és a nyílt munkaerőpiac között. Lehetőséget kínál arra, hogy munkát és jövedelmet biztosítson mindazoknak, akik önhibájukon kívül elveszítették az állásukat, és rövid időn belül nem tudnak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. A kormány 2022-ben is biztosítja mindehhez a forrást, jövőre 120 milliárd forint jut a közfoglalkoztatás finanszírozására. Továbbra is számítunk tehát a közfoglalkoztatók aktivitására, szerepvállalására, hogy minél több álláskereső számára tudjanak munkát, megélhetést biztosítani, minél szélesebb réteget tegyenek alkalmassá arra, hogy tartósan visszatérjenek a munka világába.”

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal a közfoglalkoztatás sokszínűségének és értékteremtő tevékenységének minél hangsúlyosabb bemutatása érdekében idén harmadik alkalommal hirdette meg Termékdíj pályázatát. Az idei esztendőben a Bronz termékdíj nyertese, Nyírmeggyes Község Önkormányzata lett az asztalosműhelyükben készített faragott virágládákkal. Az Ezüst termékdíjat Fehérgyarmat Város Önkormányzata érdemelte ki, a helyi sajátosságok program keretében előállított kézműves ajándéktárgyaival, az Arany termékdíjat pedig idén Kék Község Önkormányzata nyerte az általuk készített Berkenye gyümölcslével.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)