A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal szakembere 2022. március 31-én tájékoztató előadást tartott a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumban.

Az előadás célja az volt, hogy az iskolában szervezett Fenntarthatósági Témahét keretében felhívja a diákok figyelmét az internetes vásárlások kockázataira, az elektronikus kereskedelemre vonatkozó speciális szabályokra.

A fogyasztók a vásárlásaik jelentős részét már nem hagyományos módon, személyesen intézik, hanem interneten keresztül, köszönhetően az egyre növekvő online értékesítési felületeknek. Az újításokra leginkább nyitott fiatal diákok is érintettek lehetnek az online térben történő visszaélések tekintetében.  

Az előadás során a diákok többek között az alábbi kérdésekre kaptak válaszokat. Mire érdemes figyelni az online vásárlások során? Mit kell szem előtt tartani a webáruházban leadott megrendelést megelőzően? Online vásárlás esetén hogyan jön létre a szerződés? Mi a különbség a szavatosság és a jótállás között? Mi az elállási jog? Fontos ugyanis, hogy tudatosan, körültekintően járjanak el a diákok a webes vásárlások esetén.

A tudatos fogyasztóvá válás elősegítését célzó előadást nagy érdeklődéssel fogadták a fiatalok.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)