Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 12 kijelölt természetes fürdőhely található.

A fürdők üzemeltetői által adott előzetes tájékoztatások szerint a 2023. évi szezonban egy kivételével (Szabolcsveresmart Bucka Strand) valamennyi üzemelni kíván: Nyíregyháza-Sóstófürdő (Tófürdő), Leveleki Tófürdő, valamint a tiszai strandok: Rakamaz, Tiszalök, Dombrád, Tivadar, Ibrány, Jánd, Tuzsér, Vásárosnamény-Gergelyiugornya és Gávavencsellő településeken.

A 2023. évi szezon 4 fürdő esetében (Nyíregyháza-Sóstófürdő Tófürdő, Leveleki Tófürdő, Rakamaz szabadstrand, Tiszalök Feketeszakáll Strand) már elkezdődött. Szezon előtti mintavételre 9 fürdőhelyen került sor (Tivadar, Gergelyiugornya, Dombrád, Ibrány, Rakamaz, Tiszalök, Nyíregyháza, Levelek, Szabolcsveresmart) a vizsgálati eredmények alapján a fürdők vízminősége megfelelő, fürdőzésre alkalmas. A további 3 fürdő esetében (Jánd, Tuzsér, Gávavencsellő) a következő napokban kerül sor mintavételre. A Kormányhivatal a szezon során folyamatosan ellenőrzi a fürdőket, a vizsgálati eredményeket pedig honlapján (https://www.kormanyhivatal.hu/hu/szabolcs-szatmar-bereg/szervezeti-egysegek/nepegeszsegugyi-foosztaly-2020) közzéteszi.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyen ajánlott. A nem kijelölt fürdőhelyek mind balesetveszély, mind fertőzésveszély szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek, mivel nincsenek kialakítva a fürdőzés higiénés feltételei és nem történik vízminőség vizsgálat sem.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal)