Közös sajtótájékoztatón jelentette be Román István kormánymegbízott, valamint Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke és Baracsi Endre alelnök, hogy megújul az Alpár Ignác által tervezett, 130 évvel ezelőtt épült, műemlékvédelmet élvező Megyeháza.

Egyedi kormánydöntés született a napokban, amely 494 millió forintot biztosít a Megyeháza felújításának első ütemére, amely tartalmazza a tetőszerkezet állagmegóvó felújítását, a vonatkozó tervezési feladatokkal, valamint a második ütem előkészítését, az épület teljes körű felújításának műemléki kutatási, tervezési és engedélyezési feladatait – jelentette be Román István kormánymegbízott.

Elmondta: a kormányhivatal gondos gazdája a rá bízott épületeknek, 2017 óta 18 energetikai korszerűsítési programot valósított meg a kormányhivatal szerte a megyében, és előkészítési fázisban van egy újabb 518 millió forintos csomag is.

Új kormányhivatali épületek épültek Fehérgyarmaton, Mátészalkán és Kemecsén – folytatta Román István. Régi elhanyagolt épületeket mentettünk meg azzal, hogy a kormányhivatal birtokba vette őket: így történt ez Nyírbátorban, ahol a régi rendőrségi épülettömböt újították fel teljeskörűen a Járási Hivatal számára – fűzte hozzá. Sok esetben pedig a polgármesteri hivatalokkal közösen használt épületekben kialakított kormányablakok hoztak megújulást, az új ügyfélterek kialakításával – ismertette Román István.

2017-től összesen mintegy 2,8 milliárd forintnyi beruházást valósított meg a megyében a kormányhivatal – tette hozzá. A Megyeházával közös téren elhelyezkedő Zöld Irodaházat 2018 év végére, a Megyeháza „B” épülettömbjét 2019-re sikerült korszerűsíteni, most pedig a megye ikonikus műemléképülete, a Megyeháza következik a sorban. Az első ütem kivitelezési munkái jövő év tavaszán kezdődhetnek el – mondta el Román István kormánymegbízott.

Seszták Oszkár örömét fejezte ki, hogy megújul a Megyei Önkormányzatnak is otthont adó épület. A Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett, hogy 2013-ban már részben megtörtént az épület energetikai korszerűsítése, most ezt a folyamatot teszi teljessé a két ütemben megvalósuló beruházás.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)