Július 1-től már az új rendszámtáblákkal kerülnek forgalomba a gépjárművek.

A korábban használt karakterkészlet legfeljebb néhány éven belül kifutott volna, ezért volt szükséges átállni az új rendszámtáblákra. Az újfajta rendszámtáblák a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak.

A megye első, új rendszámtábláját Román István kormánymegbízott adta át, a város egyik autókereskedője számára, a Nyíregyházi Kossuth téri kormányablakban.

Az új rendszámtábla új elemeket is tartalmaz, megtalálható rajta Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel. Az új rendszámstruktúra kialakításának elsődleges szempontja az volt, hogy tartósan garantálja a gépjárművek hatósági jelzéssel való ellátását. Az új autók forgalomba helyezésének évente néhány százezres üteme mellett a négybetűs változat egyes számítások szerint több száz évre elegendő lehetne.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki a kormányablakok.

Az új rendszámtáblák felmenő rendszerben kerülnek bevezetésre, azokból július elsejétől a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett járművek kapnak. A már használatban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azokkal a továbbiakban is lehet közlekedni.

Kérelemre lesz lehetőség a régi, három betű három számos rendszámtáblával ellátott járművek átrendszámozására is, de az nem lesz kötelező.

A rendszámtáblák költsége nem változott, továbbra is 8500 forintba kerül egy pár rendszámtábla, míg darabja 5500 forint.

Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését is.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)