A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának épületében tartották a záróeseményét annak a szakmai konferenciasorozatnak, amelynek keretében júniusban négy megyei helyszínen vitatták meg a szakma képviselői a törvényességi felügyelet legaktuálisabb kérdéseit.

Az első szakmai napot 2022. június 14-én tartották a Kisvárda Város Önkormányzata által biztosított helyszínen, Szabolcsveresmarton a Bucka-Lakban, amelyre a megyében működő jegyzők és munkatársaik kaptak meghívást. Június 20-án Csenger Város Önkormányzata, majd június 22-én Mátészalka Város Önkormányzata adott helyet a kormányhivatali rendezvénynek. A rendezvénysorozat zárására a kormányhivatal nyíregyházi épületében került sor június 23-án.

Mind a négy helyszínen a Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztályának törvényességi felügyeleti szakügyintézői azonos előadásokkal készültek. A szakmai napok olyan témaköröket tárgyaltak, amelyek a legaktuálisabb információkat tartalmaztak és gyakorlati segítséget is tudtak nyújtani.

Így az alábbi öt előadás jelentette a szakmai napok programját:

  1. A nemzetiségi önkormányzati képviselők köztartozásmentes adózói adatbázisban való szereplésének joghatásai
  2. Az Integrált Jogalkotási Rendszer - LocLex alrendszerének használatával kapcsolatos tapasztalatok, aktuális kérdések.
  3. Összefoglaló a szociális és a gyermekjóléti alapellátásokat, továbbá a személyes gondoskodást biztosító önkormányzati rendeletek törvényességi ellenőrzésének tapasztalatairól. A helyi önkormányzatok díjmegállapításának kérdései
  4. Az önkormányzatok adatszolgáltatási és döntés-felterjesztési kötelezettségei
  5. A helyi önkormányzatok temetőrendeleteinek felülvizsgálata

A törvényességi felügyelet tapasztalatai

A négy helyszínre több mint százhúsz jegyző és köztisztviselő jelentkezett. A résztvevők a helyszínen és utólag is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a veszélyhelyzet miatt elmaradt szakmai napok újbóli szervezését már nagyon várták, mivel ez a fórumon lehetőség van az előadókkal és a kollégákkal szakmai, jogalkalmazási, kérdések személyes és kötetlen megvitatására.

Köszönjük a rendezvénysorozatnak helyt adó önkormányzatok segítségét és köszönjük valamennyi résztvevőnek, hogy megtisztelte rendezvényünket.

A Kormányhivatal az előadások diasorait a hagyományoknak megfelelően megküldi a jegyzőknek.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)