Együttműködési megállapodást kötött a Bonduelle Central Europe Kft. a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Foglalkoztatási Paktummal, amelytől a cég azt reméli, hogy enyhíthet a szezonálisan fellépő munkaerő hiányán és képzési programok megvalósításával tovább növelheti dolgozói szaktudását.

Remélem, a most megkötött együttműködés minden közreműködő fél számára kölcsönösen előnyös lesz a következő években – fejtette ki Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke. Olyan képzési programokra és más együttműködési lehetőségekre gondolok, amelyeket együtt alakítva tudunk majd létrehozni a jövőben annak érdekében, hogy minél több munkahely jöhessen létre a közös munka gyümölcseként – tette hozzá.

Tíz évvel ezelőtt rendkívül magas volt az álláskeresők száma, az elmúlt években azonban végbement Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is egy olyan gazdasági fejlődés, amelynek eredményeként ez a trend megfordult, és ma már elmondhatjuk, hogy vannak a megyénknek olyan térségei, ahol már nehézséget jelent a megfelelő munkaerő megtalálása, és ez a kijelentés a COVID-járványhelyzettel együtt is érvényes – ismertette Román István. A kormánymegbízott kifejtette: ugyan időlegesen a járványhelyzet megtörte ezt a kedvező folyamatot, viszont a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően elmondhatjuk, hogy a munkaerőpiaci helyzet tekintetében ott tartunk, ahol tartottunk körülbelül egy évvel ezelőtt.

A kitűzött céljainkról nem mondhatunk le azért dolgozunk, hogy megvalósítsuk a teljes foglalkoztatást, megvalósítsuk azt, hogy mindenki, aki szeretne dolgozni, az olyan munkahelyet tudjon magának találni, ami a képességeinek megfelelő- mondat a kormánymegbízott – folytatta Román István. Ezért rendkívül fontos, hogy szorosan együttműködjünk a gazdasági élet szereplőivel, mert az a tapasztalatunk, hogy ez munka jóval hatékonyabb abban az esetben, ha a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően tudjuk kialakítani a programokat – tette hozzá. Az elmúlt években nagyon sok pozitív változás végbement, átalakítottuk a képzési rendszert, és elsősorban olyan képzések irányába indultunk el, amelyek a munkaerőpiac részéről igényként felmerültek – fogalmazott. Természetesen a támogatási programokkal is igyekszünk segíteni, hogy azon cégek, akik a megyében szeretnének haladni, előre jutni, azok számára tudjunk segítséget nyújtani, mert ezt a támogatást a megye többszörösen visszakapja azzal, hogy új munkahelyek létesülnek, és egyre több család megélhetése lesz biztosított – összegzett a kormánymegbízott.

A magyarországi Bonduelle története 1992-re nyúlik vissza, akkor érkezett hozzánk a francia zöldségfeldolgozó cég, amely a nagykőrösi telephelyen kezdte el hazai tevékenységét. Ezt követően egy békéscsabai üzem állt be a sorba, és a legfiatalabb a csapatban a Nyíregyháza- Nyírszőlősi feldolgozó üzem – ismertette a cég magyarországi történetét Adamik Árpád gyárigazgató. Elmondta: gyártóüzemként a nyírszőlősi üzem kiszolgáltatott helyzetben van a munkaerőt tekintetében, hiszen a feldolgozás a friss szántóföldi betakarítási időszakhoz kapcsolódik. Ez azt hozza magával, hogy a létszámigényünk a feldolgozási időszakban háromszorosára duzzad, ez a termelési főszezonban 200 fő felvételét jelenti – fogalmazott. Így számunkra kiemelkedően fontos, hogy képzett munkaerő álljon rendelkezésünkre, ezért találtuk meg ezt az együttműködési lehetőséget – közölte. A dolgozók képzésében pedig konkrét elképzeléseink vannak, az a célunk, hogy elkötelezett, a megfelelő szaktudással felvértezett dolgozóink legyenek – mondta a gyárigazgató.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Foglalkoztatási Paktumot a megyei önkormányzat és a megyei kormányhivatal konzorciumban hozta létre, azzal a céllal, hogy a megyében működő gazdasági szereplőkkel együttműködve, közös programok megvalósításával pozitív irányban befolyásolja a megye gazdasági és foglalkoztatási helyzetét.  A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 5.1.1-15. Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések keretében megvalósuló „Foglalkoztatási együttműködések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projekt a megyében 2,593 milliárd Forint támogatási összeggel segíti a Paktumszervezet által meghatározott célok elérését.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)