Idén a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium adott otthont a januárban a pandémia miatt elmaradt ünnepi közgyűlésnek.

A Megyehét rendezvényén az egyik legnagyobb somogyi dicsőségre emlékezik minden évben, arra, hogy 523 évvel ezelőtt, 1498. január 6-án II. Ulászló király Somogy vármegyének adományozott elsőként a vármegyék közül címert és pecséthasználati jogot.

Az ünnepi közgyűlés díszvendége Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár volt.

Az eseményen köszöntőt mondott, majd az elmúlt időszak somogyi eredményeiről tartott beszámolót Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. A hagyományoknak megfelelően most is átadásra kerültek a Pro Comitatu Somogy és a Somogy Polgáraiért kitüntetések, valamint az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető cím.

Az ünnepi ülésen részt vett dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Vetési Bernadett, a Somogy Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Móring József Attila és Szászfalvi László országgyűlési képviselők is.

Az eseményen Kraft-Hosszú Ildikó versmondó, Szakács Gábor, a Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola harmadéves hallgatója, a marcali Három tenor, valamint két Somogy Polgáraiért Díjjal elismert barcsi előadó csoport, a Városi Fúvószenekar és a Boróka Táncegyüttes műsora színesítette.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)