Több 25 éves múltra tekint vissza a Somogy Megyei Vadásznap, aminek szombaton a Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiumának barcs-középrigóci telephelye adott otthont. A rendezvényen felvonult a megyei vadásztársadalom színe-java, és a programok szép számú közönséget is vonzottak az eseményre.

Mi, magyarok büszkék lehetünk vadásztudásunkra és kultúránkra. Vadászati hagyományaink nemcsak a természet ismeretét, hanem nemzetünk több mint ezeréves tapasztalatát is hordozzák. A somogyi emberek ezt különösen jól tudják, hiszen megyénk történelme összeforrt erdeinek történelmével. Ahogy mondani szokták: nem Somogy van az erdőben, hanem az erdő Somogyban. A vadászat egy sajátos életforma és önként vállalt felelősség, a jövő pedig csak a természettel együtt, azzal összhangban képzelhető el.

A Somogy Megyei Vadásznap fővédnökeként dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte az egybegyűlteket.

- Megyénkben jelenleg 95 vadászterületen gazdálkodnak a vadászatra jogosultak. A mintegy 600 ezer hektáron 196 hivatásos vadász teljesít szolgálatot, nyilvántartásukat, szolgálati jelvénnyel és okmányokkal történő ellátásukat a Somogy Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztálya végzi – mondta a kormánymegbízott. Hozzátette, hogy Somogy az ország egyik legnagyobb nagyvadállománnyal rendelkező megyéje, a 2021/2022-es vadgazdálkodási évben a nagyvad teríték 36 632 db volt.

dr. Neszményi Zsolt köszöntőjében külön kiemelte a tavalyi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást, melynek keretében Somogyban több mint 40 programot tartottak.


Az Országos Magyar Vadászkamara Somogy Megyei Területi Szervezete titkára, dr. Kemenszky Péter elmondta, hogy a kamara 3751 vadászt tart nyilván a megyében. Tevékenységüket a neves vadász és író, Páll Endre idézetével summázta: „Istenben és a jelenben bízva kell élni, hogy múlt legyen belőle!”

A Somogy Megyei Vadásznapon 24 ifjú vadász tett fogadalmat, kitüntetéseket adtak át, de volt Hubertus mise is. A rendezvényen számos szórakoztató program is volt, így többek között trófeakiállítás, főzőverseny, jótékonysági sütivásár, a kiállítók pedig felvonultatták a vadászathoz kapcsolódó számos portékájukat.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)