SMKH Siófoki Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete
Cím: 8600 Siófok, Koch Róbert u. 9-11.
Telefon: 84/519-320
Fax: 84/311-699

Vezető: Dr. Keller Éva m.b. járási tisztifőorvos

Szeretettel köszöntöm a Siófoki Járási Hivatal honlapján


A Járási Népegészségügyi Intézet- régi nevén ÁNTSZ- közigazgatási irányítása 2013. január elsejétől a területi közigazgatás átszervezése keretében a Siófoki Járási Hivatal szervezeti egységének része. Közvetlen szakmai irányítását továbbra is a Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv látja el.

A Járási Népegészségügyi Intézet széles feladatkörben tevékenykedik.

Ennek a tevékenységnek jól ismert része a település- és környezet-egészségügyi szakterület, melynek során a közterületek, közintézmények, üzemek, munkahelyek, szabadidős és sporttevékenységek szinterein, a természetes és mesterséges fürdőkben, hotelekben és egyéb szálláshelyeken közegészségügyi szempontok alapján ellenőrzési, engedélyezési tevékenységet folytatunk. Az ivóviz szolgáltatás, szennyviz és hulladék-kezelési ügyekben is hasonló feladatokat lát el az Intézet.

Ellenőrizzük a kereskedelmi, élelmezési, szolgáltatási tevékenység végzése során betartandó higénés feltételek meglétét, a tevékenységek során alkalmazott környezetre veszélyes anyagok felhasználásának bejelentését. Felügyeljük a gyermekjóléti, oktatási intézmények és táborok működését. Kiemelt feladatként látjuk el a Nemdohányzók védelmében hozott törvény (Nvt.) alapján betartandó szabályok ellenőrzését.

Tevékenységünk másik nagy területe a fertőző betegségekkel kapcsolatos. Szervezzük a gyermekkori kötelező védőoltások, valamint a további életkorokhoz kötött kötelező és ajánlott védőoltások végzését. Járványos megbetegedések esetén kivizsgálást végzünk, az eredményeket nyilvántartjuk és a szakmai szabályok szerint eljárásokat folytatunk a fertőzés felszámolására.

A Népegészségügyi Intézet keretein belül történik a járás területén működő egészségügyi szolgáltatók működésének engedélyezése (Kórház kivételével), valamint az egészségügyi szolgáltatók ellenőrzése. Az említett egészségügyi szolgáltatók szakdolgozóinak szakmai irányítását a járási Intézetben dolgozó szakfelügyelő vezető ápoló látja el. A népegészségügyi feladatok fontos részét képezi az egészséges életmódra nevelésben való együttműködés az oktatási intézményekkel, önkormányzatokkal, nonprofit és civil szervezetekkel. A Népegészségügyi Intézet keretein belül, a járási vezető védőnő irányításával működik a Családvédelmi Szolgálat (CSVSZ). Ugyancsak a járási vezető védőnő irányítja és felügyeli a területen dolgozó mintegy harmincöt védőnő szakmai munkáját.


Siófok, 2013.

Dr. Keller Éva
m.b. járási tisztifőorvos

(SMKH Siófoki Járási Hivatal)