A siófoki Azúr Hotelben immár 7. alkalommal találkoztak a megye polgármesterei és jegyzői, a kétnapos konferencia évről évre alkalmat biztosít a települések vezetői számára, hogy találkozhassanak, eszmecserét folytassanak, és informálódjanak a már megtörtént vagy éppen a jövőben várható, a közigazgatást és az önkormányzati rendszert érintő változásokról.

A Somogy Megyei Kormányhivatal és a Somogy Megyei Önkormányzat által szervezett tanácskozás első napján dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott és Biró Norbert  elnök köszöntötte az önkormányzati vezetőket, akik a tavalyi kényszerszünetet követően nagy számban vettek részt a rendezvényen.

Almási Győző  hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár az önkormányzatok veszélyhelyzeti működésére utalva azt mondta köszöntőjében, hogy a polgármesterek számára új helyzetet teremtett, hogy számos döntést egy személyben kellett meghozniuk. A pandémiával a közigazgatás számára is új helyzet kezdődött, amelyben felgyorsultak az online ügyintézést segítő fejlesztések.

A köszöntőket követően Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa tartott előadást, melyben kiemelte - a legnépszerűbb önkormányzati, egyházi és civil támogatások újra elérhetők lesznek a Magyar Falu programban, amellyel az is célja a kormányzatnak, hogy a legegyszerűbb, leggyorsabb és legrugalmasabb pályázati rendszerként működjön.

A polgármester – veszélyhelyzetben címmel tartott előadást Prof. Dr. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem dékánja, majd a TOP Plusz indulásáról Szabó Csaba, a Pénzügyminisztérium RFP Programvégrehajtási Főosztály vezetője számolt be.

A tanácskozás második napján nagy érdeklődés mellett az önkormányzatok helyzetéről Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár tartott előadást, ezt követően, a rendezvény zárásaként „Tíz éves a hazai közfoglalkoztatás” címmel Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár tájékoztatta a résztvevőket.

A rendezvényen a hagyományokhoz híven köszöntötték a kerek évfordulós polgármestereket és jegyzőket.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)