2020. július 27-én, 28-án és 29-én Táskán, Pálmajorban és Pusztakovácsiban 10 és 18 óra között szűrőbuszok állnak a lakosság rendelkezésére.

A Nemzeti Népegészségügyi Stratégiához kapcsolódó egészségügyi ágazati szakpolitikai program részeként a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” kampány a kis lélekszámú és a szűrővizsgálatokhoz a közlekedési adottságok miatt nehezen hozzáférhető településeken teszi könnyen és gyorsan elérhetővé a vizsgálatokat. A mobil szűrőegységek működtetésének célja a prevenció és az egészségtudatosság erősítése, ingyenes szűrések biztosításával, az esélyegyenlőség megteremtésével.

2020. július 27-én, 28-án és 29-én három különböző helyszínen – a tavalyi évhez hasonlóan – lehetőség nyílik a szűrőbuszok nyújtotta szolgáltatások igénybevételére az alábbi időpontokban a megjelölt helyszíneken 10-18 óráig:

Július 27. Táska, Arany J. u. 2 Polgármesteri Hivatal parkolója

Július 28. Pálmajor, Fő u. 40. Polgármesteri Hivatal bekötő útszakasz

Július 29. Pusztakovácsi, Fő u. 114. Művelődési Ház udvara

A településeken a szűrőbusz általános szolgáltatásain túl (nőgyógyászati szűrés, szájüregi szűrés, testösszetétel analizálás) további két szűrőbusz áll rendelkezésre kardiológiai vizsgálatokra, ahol vérnyomásmérés, vércukor,- és koleszterin szint mérés történik. Az Országos Kardiológiai Intézet szakorvosai  a szív- és érrendszeri kockázatbecslés alapján indokoltnak vélt esetekben EKG és szívultrahang vizsgálat lehetőségét biztosítják. A helyszínen alkalom nyílik a vastagbélszűrési programhoz való csatlakozásra, mintavételi egységcsomagok átvételével.

További felvilágosító szolgáltatások (életmód,- táplálkozási tanácsadás, dohányzásról való leszoktatás elősegítése, daganatok korai felismerését célzó önvizsgálat bemutatása) is igénybe vehetőek.

Az egészségügyi szűrővizsgálatokon túl lehetőség nyílik a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemeltetésében működő Mobil Kormányablak Busz szolgáltatásainak igénybevételére is.

A mobilizált ügyfélszolgálaton lehetőség van ügyfélkapu regisztrációra, valamint a személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, illetve - a pálmajori helyszín kivételével - vezetői engedéllyel és gépjárművel kapcsolatos ügyintézésre. A kisbuszban a diákigazolvány igényléséhez szükséges NEK adatlap is igényelhető. A kezdeményezéssel a kormányhivatal szem előtt tartva az ügyfélbarát közigazgatás fontosságát, áthidalva a térbeli és időbeli korlátokat közelebb kívánja vinni a szakszerű és gyors ügyintézést az állampolgárokhoz.

A maszkviselésre, kézfertőtlenítésre és a távolságtartásra vonatkozó javaslatok továbbra is érvényben maradnak a kormányablakokban, a hivatal ügyfélszolgálatain és a kormányablakbuszban is.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)