Harmadik alkalommal vitatták meg a Balaton déli partjának turizmusát érintő aktuális kérdéseket a somogyi politikusok és szakemberek a Fonyódi Polgári Egyesület meghívására.

A 2021-es szezont értékelve elhangzott, hogy a koronavírus-járvány okozta megtorpanás után ismét fellendült az ágazat, a magyarok többsége a külföldi utazással szemben előnyben részesítette a belföldi célpontok felkeresését. Tavaly 2,2 millió magyar, mintegy 7,6 millió vendégéjszakát töltött el a magyar tengernél.

Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott elmondta, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal hatósági feladatokat lát el, így ezek során a különböző ellenőrzések is az ide érkező vendégek biztonságát szolgálják. A cél nem a vállalkozások hátráltatása, hanem a segítő szándék, hogy a szolgáltatások színvonala megfelelő legyen. Ezért tart minden évben konferenciát a szezonkezdés előtt a vendéglátással foglalkozó vállalkozóknak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) , ahol a kormányhivatal munkatársai területenként felhívják a figyelmet az aktuális tudnivalókra. A kormánymegbízott kiemelte a rendszeres vízminőség-vizsgálatokat, melyeket a Népegészségügyi Főosztály végez és az építéshatósági szakterületet, révén, hogy a kormányhivatal adja ki az egyik legtöbb építési engedélyt pont a Balaton-part miatt.

A megye és a települések felismerték, hogy a turizmus fellendítésének kulcsa a fejlesztésekben rejlik, amelyek idén is folytatódnak. A szálláshelyek, a strandok, a vendéglátóhelyek, az utak és kerékpárutak fejlesztésén túl kiemelt figyelmet kell fordítani a programturizmusra is, mert az összehangolt programkínálattal a nem tóparti települések is felkerülhetnek a turisztikai célpontok közé, és a sportturizmus is komoly lehetőségeket rejt magában.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett többek között Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Szári Zsolt, a Balaton Élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos, Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke, Móring József Attila és Witzmann Mihály országgyűlési képviselők, valamint Hidvégi József fonyódi polgármester is.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)