A Pest Megyei Kormányhivatal Városház utcai Dísztermében rendezték meg november 12-én a Magyar Kormánytisztviselői Kar szakmai napját, amelyet Palich Etelka, az MKK elnöke és Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízottja nyitott meg.

Tarnai Richárd hangsúlyozta: ezek a szakmai napok azért fontosak, mert a kérdéseiket közvetlenül a meghívott szakembereknek tehetik fel a résztvevők.

A program első felében Bokor Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense tartott előadást arról, hogy miként képesek kezelni a szervezetek a munkáltatók, a munkavállalók és az informális ismerősi hálózat viszonyát a digitális térben. Szólt arról is, hogy milyen lehetőségei vannak a szervezeteknek, hogy proaktívan segítsék a szólásszabadság és az egyéni integritás egyensúlyát. Valamint milyen felelőségi viszonyokat azonosíthatunk, ha a közösségi médiában tanúsított viselkedésről esik szó.

Kora délután a Molnár Zsolt, a BFKH Nyugdíjbiztosítási Főosztályának Osztályvezetője és Zelei Roland szuperrevizor a tartott előadást „Közérthető értekezés a társadalombiztosítási (állami) nyugdíjakról” címmel. Bemutatták a nyugdíjak fajtáit, igénylésüket, tervezhetőségüket, továbbá a meglévő, elérhető lehetőségeket, ismertették a nyugdíjazási „praktikákat” és sorra került a „mire fontos odafigyelni” kérdés elemzése is.

Az előadók útmutatást adtak a hallgatóságnak a nyugdíjútvesztőben: „Mikortól, mi jár?”, bemutatták a nyugdíjak pénzügyi alapját, számítását, alternatív megoldásokat, a szolgálati és jogosultsági időt, a „nők 40” programot, nyugdíjnövelést, visszamenőleges igénylést, korkedvezményt, özvegyi és hozzátartozói ellátásokat, valamint a nyugdíjemelést és a baleseti hozzátartozói ellátásokat is beleértve.

Szóba került a külföldön szerzett szolgálati idő, és a nemzetközi nyugdíjak kérdése is. Mivel, mikor, hová érdemes fordulni, mi az ügyintézés helye és menete? Mindezt nem csak nyugdíj előtt állóknak, hanem vezetők, humánpolitikai és személyügyi ügyintézők részére is ajánlották.

(Pest Megyei Kormányhivatal)