Többek között aqua- és kalandparkokat, állandó és utazó jelleggel üzemelő játszóházakat, illetve gyermektáborokat és játszótereket vizsgáltak a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai, de ott voltak a Forma-1 hazai futamán is.

A szakemberek az eszközök műszaki felülvizsgálatát ellenőrizték, valamint azt, hogy rendelkezik-e az üzemeltetéshez szükséges megfelelőségi tanúsítvánnyal. Emellett a hitelesített üzemeltetési napló meglétét, valamint a használathoz kapcsolódó különböző adat- és tájékoztató táblákat is szemlézték.

Tarnai Richárd főispán elmondta, a hatóság az aquaparkokat és strandokat is felkereste. Tizenhét helyszínen mintegy száz szórakoztatási célú berendezés – vízi csúszdák, ösvények, akadálypályák, vízibicikli-parkok, Wakeboard-pályák, kézi hajtású gyermekcsónakok – vizsgálatát végezték el. Jártak tizenegy kalandparkban, tizenöt állandó- és utazó jelleggel üzemelő játszóházban és vidámparkban. Mintegy húsz településen ellenőrizték negyvenkét szabadtéri kondipark összesen 386 sporteszközét. Húsz gyermektábort és negyvennégy játszóteret kerestek fel.

A Forma-1 Nagyar Nagydíjon három napon keresztül vizsgálódtak a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai. A szakemberek nyolcvanhét kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységben folytattak le próbavásárlással egybekötött helyszíni ellenőrzést. Egy esetben a fel nem tüntetett üzemeltetői tábla hiányát pótoltatták az ellenőrzés ideje alatt. A taxis személyszállítási próbautazások során nem észleltek jogsértést. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyasztóvédelmi szabálytalanságok szinte megszűntek a hazai futamon, ugyanakkor az elkövetkezendő években is fontos lesz az állandó hatósági jelenlét.

(Pest Megyei Kormányhivatal)