Pilisszentivánon az eddiginél hét, Pilisvörösváron pedig hat perccel korábban kezdődhet meg a tűzoltói beavatkozás. Az a négy Pest megyei önkéntes tűzoltó egyesület március 29-én délelőtt vehette át ünnepélyes keretek között az önálló beavatkozásra feljogosító dokumentumot.

„Az önkéntesek életében ez a pillanat olyan, mint amikor az ember nagykorúvá válik, és ezzel a nagykorúsággal függetlenséget kap az életben. Az önállóság azonban felelősséggel is jár” – hangsúlyozta Pfeiffer Ferenc, a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

A központi ünnepség családias hangulatban, a Pilisvörösvár főterén álló szertár udvarán zajlott a település polgárainak jelenlétében és a város hagyományőrző zenekarának kíséretében. Az ünnepi beszédek a pilisvörösvári történelmi zászlók alatt hangzottak el. Az itteni ünnepséggel egy időben Pilisszentivánon, Solymáron és Pilisborosjenőn is átvehették a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek azt a dokumentumot, amely feljogosítja őket az önálló beavatkozásra.

Pilisvörösváron Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő egy álom megvalósulásához hasonlította az önálló beavatkozási jogot. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben országosan száz önkéntes tűzoltó egyesület volt, míg mára már majdnem ötszáz olyan tűzoltó egyesület működik hazánkban, amely együttműködési szerződést kötött hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. Közülük az év végéig tizenöten önálló beavatkozási jogot kapnak. Pilisvörösvár képletesen az első, amelyik önállóan tevékenykedhet – hangsúlyozta a dandártábornok. Mivel az egyesület a riasztást követő tíz percen belül megkezdi a vonulást, az elsődleges beavatkozás minimum hat perccel rövidül a város területén.

Szondyné Sárfy Zsuzsanna, a Pilisvörösvári Járási Hivatal vezetője, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke ünnepi beszédében arra tért ki, hogy az országban  a kormány irányításával 2010-ben elindult közigazgatási és katasztrófavédelmi reformok eredménye a pilisvörösvári önkéntes tűzoltók önálló intézkedésének lehetősége. „Az elmúlt évtizedekben az önkéntes tűzoltóink bebizonyították, hogy nincs olyan kihívás, amely bármilyen leküzdhetetlen akadályt gördíthetne útjukba. Többszörösen bebizonyították rátermettségüket, elszántságukat, elhivatottságukat nap mint nap munkájuk, hivatásuk iránt” – tette hozzá a hivatalvezető asszony.

Pilisvörösvár polgármestere, Gromon István emlékeztetett arra, hogy a most 106. születésnapját ünneplő egyesület hosszú, küzdelmes utat bejárva érkezett el a mai örömteli megállapodásig. Külön köszönetét fejezte ki annak a 15 pilisvörösvári tűzoltónak, akik vállalják a mindennapi munka mellett azt az önkéntes munkát is, amely biztosítja a városban a mentő-tűzvédelmet. Köszönetét fejezte ki a katasztrófavédelemnek azért, hogy megteremtette annak a lehetőségét: az önkéntesek bizonyítani tudják, önállóan is képesek megállni a helyüket.

Az ünnepségen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, míg a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, igazgató képviselte.

(Pest Megyei Kormányhivatal)