Újabb Kormányablak nyílt meg Pest megyében. Az egyablakos ügyintézés legújabb helyszínét Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára adta át február 14-én Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottal és Csenger-Zalán Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével közösen. „Történelmi léptékű átalakításnak lehetünk szemtanúi a közigazgatásban” – mondta a megnyitón az államtitkár.

Ünnepélyes keretek között, de zavartalan ügyfélfogadás mellett adták át a felújított Kormányablakot február 14-én Budaörsön. Tarnai Richárd kormánymegbízott köszöntőjében arra emlékeztetett, az egyes ügyintézések színvonalának értékelésénél nincs lehetőség „pótvizsgára”, az ügyeit intézni kívánó állampolgár ugyanis ritkán látogat el a kormányablakba, és az ott szerzett tapasztalatai sokszor évekre meghatározzák véleményét a közigazgatás állapotáról. A kormánymegbízott hozzátette, a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a munkatársak kedvességét, az ügyintézés gyorsaságát, összességében pedig a közigazgatás színvonalának javulását értékelik az állampolgárok, közel 10%-kal nőtt azok száma, akiknek a változások megelégedésükre szolgálnak.

Szabó Erika államtitkár asszony beszédében úgy fogalmazott, a közigazgatásban az ügyfél a legfontosabb. „Ez az elmúlt évtizedekben nem így volt, így ezen a téren a kormányzat alapvető változásokat akart” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, ehhez az állam és az állampolgár közti bizalmi viszony helyreállítására volt szükség. „Az a célunk, hogy az embereknek elég legyen a közigazgatásról csak annyit tudniuk, hol van a lakóhelyükhöz legközelebb eső kormányablak.”

Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője beszédében örömének adott hangot, hogy csakúgy, ahogyan eddig is, a budaörsiek gyorsan és lakóhelyükhöz közel tudják intézni az állammal kapcsolatos ügyeiket. „A változás a megszépült és megújult környezetben érhető tetten” – hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő.

„Ahhoz, hogy a kormányablakokban mindent gyorsan el lehessen intézni, szükséges volt az informatikai rendszer egész közigazgatás rendszerébe való integrálására – mondta a beszédek befejezéseként a kormányablakok technikai hátterét bemutatva Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának vezetője.

A kormányablakok könnyen elérhető helyszínen, egységes módon, egységes arculattal, informatikai támogatással és nyitva tartással teszik lehetővé az ország minden polgára számára közigazgatási ügyeik intézését.

(Pest Megyei Kormányhivatal)