Első alkalommal szervezte meg a Pest Megyei Kormányhivatal Esélyegyenlőségi Napját. „Az esélyegyenlőség a lehetőséget jelenti mindenki számára ahhoz, hogy startvonalhoz állhasson” – mondta köszöntőjében Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott.

Nagy tömeg gyűlt össze a Pesti Megyeháza Díszudvarán március 27-én, hogy részt vegyen a Pest Megyei Kormányhivatal szervezésében létrejött első Esélyegyenlőségi Napon. Az egybegyűlt munkatársakat Szentendrei Tibor esélyegyenlőségi referens köszöntötte, aki elmondta, az Esélyegyenlőségi Nap célja, hogy a fogyatékkal élők megmutathassák magukat a világnak, és ezen a napon is bizonyíthassák, nem terhei, hanem értékei a társadalomnak.

Tarnai Richárd kormánymegbízott köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes megadni másoknak a lehetőséget, mert ha ezt nem tesszük, soha nem fog kiderülni, ki mire képes. „Nálunk, a kormányhivatalban teljesen természetes, hogy dolgoznak nehézséggel élők, akik ugyanolyan értékes tagjai közösségünknek, mint bárki más. Az esélyegyenlőség ahhoz segít hozzá, hogy a képzeletbeli startvonalhoz állhassunk” – tette hozzá a kormánymegbízott.

Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte, ha egy sérült embernek az a célja, hogy elfogadtassa magát másokkal, először neki kell elfogadnia saját magát. Egy ország akkor lehet sikeres, ha minden benne élőnek, így a sérült embereknek is megvan a maguk feladata. Ehhez az államnak pedig meg kell teremtenie a feltételeket.

Vid Natasa, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége ifjúsági koordinátora a Lépj Közelebb programsorozat kapcsán rámutatott, fontos, hogy már gyermekkorban felhívják a figyelmet a mozgáskorlátozottak életének nehézségeire. Így felnőhet egy olyan generáció, amely életének az akadálymentesített környezet teljesen természetes.

A köszöntők után a Paradance Company kerekesszékes táncosai mutatták meg az egybegyűlteknek, hogy a zene élvezete és a tánc nem csak a hagyományos keretek között képzelhető el.

A Neo Magyar Segítőkutya Egyesület kutyás kiképzői pedig azt mutatták be, hogy négylábú társaink milyen sokat tudnak segíteni a hétköznapokon. A felállított kerekesszékes akadálypályán bárki kipróbálhatta, mekkora ügyességet kívánnak a mindennapi élethelyzetek mozgássérült társainktól.

„Az első Esélyegyenlőségi Nap sikere és népszerűsége megmutatta, hogy van igény egymás életének megismerésére” – mondta a rendezvény kapcsán Tarnai Richárd, aki azt is elárulta, az eseményt jövőre is megrendezik.

(Pest Megyei Kormányhivatal)