Harmadik alkalommal tartották meg az Építészet és műemlékvédelem című konferenciát a Pesti Vármegyeházán március 25-én.

Ismert építészek előadásain keresztül ismerhették meg a műemlékvédelem aktuális kérdéseit az érdeklődők. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott köszöntőjében elismerően szólt a Pest megyében zajló műemlék felújításokról, ezzel is kifejezve köszönetét az építészeknek.

A konferencián elsőként felszólaló előadó az Ybl Miklós díjas Nagy Tamás építész volt, aki a tradíció és az innováció helyes arányának fontosságáról beszélt, hangsúlyozva mindegy hogy egy szocialista mintavárosban épülő új templomról, egy New Yorkban épülő 56-os emlékműről, vagy egy nemzeti kegyhelyen épülő Zarándok-központról van szó.

Skardelli György a Puskás Stadion újjáépítésének megálmodója arról beszélt hogyan tud tovább élni a múlt a jelenben, megfelelve a jövő elvárásainak. Elmondta, a tervek szerint, 2017-től a világon egyedülálló új stadionunk lesz, mellette olyan ékszerdobozzal, mint a Nemzeti Olimpiai Park. Ezzel úgy tűnik, a sportszerető magyarok 1896 óta dédelgetett vágya végre megvalósul.

Kicsit minden ház olyan, mint az ember, Megszületik, rácsodálkozik a világra és megtelik élettel, mondta el Turányi Gábor építész előadásában, ahol újabb és régebbi újjászületett és újjászületésre váró épületek példáin mutatta be a házak titokzatos és rejtélyes, ám megfejthető és megérthető sorsát.

(Pest Megyei Kormányhivatal)