Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője július 20-án elismeréseket adott át a dunai árvízi védekezésben résztvevőknek. A budapesti ünnepség keretében 17 tűzoltó vehetett át Bátorságért érdemérmet és emléklapot kaptak a 4 árvízben érintett megye védelmi bizottságainak vezetői, köztük Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja is.

A sikeres árvízi védekezésnek az előrejelzés, a felkészülés, a szervezettség és a társadalmi összefogás volt a kulcsa – jelentette ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Bakondi György altábornagy ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány, amely július 19-én hivatalosan is megszűntnek nyilvánította a vészhelyzetet, biztosította a megfelelő jogi és szervezeti hátteret a sikeres védekezéshez. A főigazgató kiemelte azt a példátlan társadalmi összefogást, amelynek során százezrek vettek részt önkéntesként a védekezésben az ország árvíz által megkímélt területeiről, sőt a határon túlról is.

Az ünnepségen 17 tűzoltó vehetett át Bátorságért érdemérmet, emléklapot kaptak a megyei védelmi bizottságok vezetői, illetve a főigazgató csapatzászlókat és zászlószalagokat adományozott a védekezésben példamutató munkát végző megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és önkéntes megyei mentőszervezetek számára.

(Fotó: Jóri András - BM OKF)

Tarnai Richárd az esemény kapcsán hangsúlyozta, a Dunakanyarban – mint ahogy az árvízzel sújtott más országrészekben is – a katasztrófavédők áldozatos munkája mellett a sikeres védekezéshez hozzájárult a példaértékű társadalmi összefogás is.

(MTI, Pest Megyei Kormányhivatal)