A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete hatodik alkalommal rendezte meg „Légy tudatos” című vetélkedőjét Nógrád vármegye középiskolás tanulói számára a Rák Világnapja és az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából. A megmérettetésen ezúttal Balassagyarmat, Pásztó és Salgótarján hét középiskolájának 14 csapata vett részt, akik értékes nyereményért versenghettek.

Feketéné dr. Zeke Ildikó vármegyei tisztifőorvos ismertetése szerint a vetélkedő célja a tanulók egészségtudatos magatartásának fejlesztése és a daganatos betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, kiemelve a megelőzés és a korai felismerés lehetőségeit. Az érintett korosztályban az egészségfejlesztés során főként az elsődleges megelőzésre helyeznek hangsúlyt, például a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzésére, a rendszeres mozgásra, valamint az egészséges táplálkozásra.

Emellett azonban szeretnék felhívni a fiatalok figyelmét a másodlagos megelőzésre, a szűrővizsgálatok fontosságára is – emelte ki Feketéné dr. Zeke Ildikó. A vármegyei tisztifőorvos kifejtette: mindig izgalmas azt látni, hogyan viszonyulnak ehhez a fiatalok, mennyit tudnak erről és mennyire tartják fontosnak.

- A verseny tapasztalatai segíthetnek annak a stratégiának a kialakításában, ahogyan a jövőbeli kommunikációnkat kell terveznünk, amikor majd őket kell megszólítanunk, hogy elérjük a kívánatos 70 százalékos részvételi arányt a szűrővizsgálatok során, mely a daganatos halálozásban már nagymértékű csökkenést eredményezne - hangsúlyozta.

A verseny résztvevőihez szólva Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke kiemelte: jelenleg világszerte emelkedik a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, Magyarországon évente mintegy 80 ezer ilyen diagnózis születik, ez a szám pedig egyre nő.

Kreicsi Mária ugyancsak a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, hozátéve, hogy a magyar állampolgárok számára számos egészségügyi szűrés ingyenesen elérhető, sokan mégsem élnek ezzel a lehetőséggel. Az emlő- és méhnyakrák szűréseken jelenleg a meghívottak kevesebb, mint 40 százaléka jelenik meg, holott ideális – 70 százalék feletti – részvétel estén méhnyakrákban 80 százalékkal, míg emlőrákban 35-40 százalékkal kevesebben halnának meg.

Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Szűrésirányítási Főosztályának vezetője, a verseny zsűrijének elnöke a "Légy tudatos" című vetélkedővel kapcsolatban úgy fogalmazott: minden résztvevő nyer, hiszen a fiatalok értékes tudáshoz jutnak, amit később saját vagy akár családtagjaik egészségének érdekében is hasznosíthatnak.

Minden, helyezést el nem érő csapat is kapott egy kis ajándékot és emléklapot a versenyről, míg a főnyeremény nem csak a csapat tagjainak, de az általuk képviselt iskolának is nagyon hasznos és egyedülálló a verseny történetében. Az első helyezett iskolájában ugyanis egy egész napos szűrőprogramot szerveznek a Nemzeti Népegészségügyi Központ által biztosított szűrőbuszokon, a tanulók és dolgozók számára egyaránt – mondta el Bertókné Tamás Renáta.

A versenyt végül a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola "Keri gyöngyei" nevű csapata nyerte, a második helyezett a Protektív Team lett az NMSZC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból, míg a harmadik helyet a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Többcélú Szakképző Intézmény Charlie és Angyalai nevű csapata szerezte meg. Az első két csapat felkészítő tanára Dr. Nagyné Herczeg Aranka volt, míg a harmadik helyezett csapatnak Sáfrány Beáta segített a felkészülésben.

(Nógrád Vármegyei Kormányhivatal)