Csütörtök délelőtt hivatalosan is átadták Salgótarjánban a Nógrád Megyei Kormányhivatal által felújított egykori Köjál/ÁNTSZ-épületet, amelyet mintegy 886 millió forintból korszerűsítettek annak érdekében, hogy immáron ügyfélfogadási központként funkcionáljon.

Egy intézmény megítélése nagy mértékben függ a kézzel fogható, szemmel látható benyomásoktól, mint például az épület, a környezet – mondta az átadóünnepségen Domokos Péter. A Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárságának munkatársa köszöntőjében hozzátette: ez különösen igaz a kormányhivatalokra, hiszen ez az a hely, ahol az emberek napról napra találkoznak az állammal.

Domokos Péter szerint az elmúlt évtizedben olyan szolgáltató államot hoztak létre, amelyben az állampolgár, az ember van középpontban. A véghez vitt bürokráciacsökkentésnek köszönhetően egyre inkább az egyszerű, gyors és kényelmes ügyintézést biztosítják a hivatalokban, mostantól kezdve pedig a Bem úti helyszínen is.

Szabó Sándor főispán kifejtette: az a rendszeres és fokozatos tervezési, illetve megvalósítási munka, amely 2011-ben elkezdődött, mára számos eredménnyel bír. Az energetikai korszerűsítések már a 2010-es évek elején elkezdődtek a KEOP projektek keretében, 2015-re pedig már három salgótarjáni és egy balassagyarmati intézményegység épületét korszerűsítették – tette hozzá. A felújítások sora ezt követően is folytatódott, a KEHOP pályázatok útján nyolc telephelyen, Szécsényben, Pásztón és Salgótarjánban hajtottak végre jelentős energetikai beruházásokat. Ezek közül a legnagyobb volumenű a salgótarjáni Megyeháza korszerűsítése volt, mely szinte teljesen megújult. A megyeszékhelyet tekintve a Nógrád Megyei Kormányhivatal hét év alatt összesen 2,5 milliárd forintot költött itteni épületeinek felújítására, immáron minden salgótarjáni ingatlanon elvégezték a szükséges korszerűsítést – hangsúlyozta Szabó Sándor.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője a most átadott épülettel kapcsolatban kifejtette: azt 1965-ben adták át, majd 42 éven át, egészen 2007-ig a Köjál, illetve az ÁNTSZ helyi központjaként működött. Az ingatlan azóta üresen állt, így nagy öröm, hogy sikerült felújítani a létesítményt, mely újra régi pompájában ragyoghat. Szabó Sándor ismertetése szerint a teljes körű felújítást jelentő beruházás során többek között kívül-belül szigeteltek, kicserélték a nyílászárókat és a teljes elektromos hálózatot, a régi lámpákat korszerű LED-es világítás váltotta fel, míg az energiahatékonyságról napelemes rendszer gondoskodik. A Köjál egykori épületében a teljes Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály, illetve a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály három osztálya kapott helyet – tette hozzá Szabó Sándor.

Nógrád megye főispánja elmondta továbbá: 2011-ben még 37 helyszínen működtek a kormányhivatal egységei, a felújításoknak és átalakításoknak köszönhetően pedig ma már csupán 28 épületet foglalnak el, melyek közül 25 műszaki és esztétikai szempontból is megfelel a mai kor követelményeinek.

Az eseményen Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormányhivatalok létrehozása fontos lépés volt, hiszen közelebb hozták a közigazgatást az emberekhez. Mint fogalmazott, hosszú út volt, számtalan buktatóval, azonban a problémák nagy részét sikerült megoldani, Nógrád megyében pedig egy jól felkészült, szakmailag képzett kormányhivatalt sikerült kialakítani. Becsó Zsolt arról is beszélt, hogy napjainkban nagyobb kihívásokkal kell megküzdeni, melyek közül az egyik legjelentősebb az energiaválság – ezért is különösen fontos, hogy számtalan közintézményt korszerűsítettek az elmúlt évek során.

A honatya külön hangsúlyozta annak a jelentőségét, hogy az átadóünnepség alkalmából összegyűltek a megye közigazgatásának jelentős szereplői. Mint mondta, bízik benne, hogy ez akár egy új jövő építésének a kezdete lehet, hiszen összekapaszkodva, egymásra jobban odafigyelve talán még többre lesznek képesek, és nagyobb dolgokat tudnak elérni a jövőben.

A háború és az általa okozott nehézségek kapcsán kifejtette: az egyetlen megoldás, ha a hátrányból előnyt tudunk kovácsolni, és felkészülten várjuk azt a pillanatot, amikor ismét megnyílnak a lehetőségek. „Ehhez összefogásra, együttműködésre, közös gondolkodásra lesz szükség, illetve olyan eredményekre, melyet a Köjál egykori épületének felújítása kapcsán is el tudtunk érni” – húzta alá Becsó Zsolt.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal 886 millió forint, a Miniszterelnökség által, hazai költségvetésből biztosított forrás felhasználásával alakította ki új salgótarjáni ügyfélfogadó központját. A beruházás eredményeképpen az érintett főosztályok és osztályok a város számos pontjáról, egyes esetekben bérelt ingatlanokból költöztek a megújult, kormányhivatali üzemeltetésű épületbe.

(Nógrád Megyei Kormányhivatal)