A Nógrád Megyei Kormányhivatal nyolc épületének energetikai célú felújítása készült el 2016 és 2021 között összesen 1,3 milliárd forintból az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai célú felújítására irányult projekt csütörtöki salgótarjáni záróeseményen Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára elmondta: a fejlesztések az ügyfelek és a munkatársak kényelme mellett a fenntartható működéshez is hozzájárulnak. Emlékeztetett arra is, idén már tíz éve annak, hogy elindult a területi közigazgatás átalakítása. A helyettes államtitkár szerint közös erővel változtatták meg a korábbi nehézkes rendszert, így az ügyintézés mára szolgáltatássá vált; a közigazgatást immár kevesebb bürokrácia, egyszerűsített és gyorsabb eljárások, online ügyintézési lehetőség, udvarias és felkészült munkatársak jellemzik.

Uzsák Katalin ismertetése szerint 2012 óta a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) és a Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Program (KEHOP) forrásaiból közel 500 ingatlan energetikai korszerűsítése valósulhatott meg az országban, összesen 46 milliárd forint értékben. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően éves szinten milliárdos nagyságrendű a megtakarítás – ismertette a helyettes államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy a jövő évi fejlesztésekre a Miniszterelnökség 4 milliárd forintnyi forrást különített el, amiből Nógrád megyébe 131 millió forint érkezik majd két ingatlan fejlesztésére.

Szabó Sándor kormánymegbízott a projektzáró eseményen ismertette: Salgótarjánban négy, Pásztón három, míg Szécsényben egy épület újult meg, összesen mintegy 15 ezer négyzetméter alapterületen. A Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetőjének összefoglalója szerint a legjelentősebb beruházás a salgótarjáni Megyeházát érintette, melyen lényegében 1953-as átadása óta nem végeztek nagyobb volumenű rekonstrukciót. A felújításokat mindenhol úgy végezték el, hogy közben az ügyfélforgalom is folyamatos volt.

A kormánymegbízott hangsúlyozta: az ügyfelek esztétikus terekkel találkoznak, munkatársaik pedig megújult, a korábbinál kellemesebb környezetben végzik teendőiket - a KEHOP beruházások a kormányhivatal személyi állománya közel negyedének munkahelyét érintették. Szabó Sándor kiemelte: az energiahatékonyság költségmegtakarítást eredményez, ez már érzékelhető, de nem elhanyagolható tény az sem, hogy nyolc frekventált helyszínen esztétikai, városképi előrelépés is történt a kormányhivatali ingatlanok külső megújulásával.

A beruházást a Nógrád Megyei Kormányhivatal mintegy két tucat feladatellátási helyszínén épületfelmérések előzték meg, így a projekt indulásakor már kész tervekkel rendelkeztek. A helyszíneken az adott épület jellemzőihez igazodó homlokzati és födémszigetelés, elektromos rendszerfelújítások, energiatakarékos világítótestek felszerelése, nyílászárók cseréje, fűtésrekonstrukció, kazáncsere, hőszivattyűk és napelemek telepítése valósult meg. A nyolc épületre telepített napelemek összesített névleges teljesítménye 150 átlagos családi ház energiaigényével megegyező.

Szabó Sándor a további kormányhivatali épületfelújításokkal kapcsolatban kiemelte: a Miniszterelnökség által biztosított hazai költségvetési forrás adott lehetőséget Balassagyarmat egyik tekintélyes épületének felújítására. Az Ady Endre úton a helyi védettség alatt álló, Kotsis Iván tervei alapján 1928-ban épült egykori csendőrpalotába, későbbi határőrségi központba költözött a járási hivatal számos szervezeti egysége, az ingatlant 2018-ban adták át. Salgótarjánban is egy ehhez hasonlóan grandiózus, kormánytámogatásból megvalósuló beruházás indult el idén tavasszal. A megyeszékhelyen is egy hosszú ideje kihasználatlan ingatlannak ad újra funkciót a területi közigazgatás: a Bem úti, egykori Köjál-épület felújításával a járási hivatal működését teszik hatékonyabbá – ismertette a kormánymegbízott.

(Fotók: Komka Péter/MTI)

(Nógrád Megyei Kormányhivatal)