A korábbi években megszokott ütemezésnek megfelelően idén is május második felében végezték el Nógrád vármegye egyetlen kijelölt természetes fürdőhelyének nyitás előtti ellenőrzését a kormányhivatal szakemberei, de a strandszezon alatt is folyamatosak lesznek a mintavételek.

Az előzetes helyszíni ellenőrzés során a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának munkatársai a vízminőség mellett a fürdőhely megfelelő karbantartását és a szükséges higiéniai feltételek biztosítását is szemlézték. A vizsgálat eredménye szerint a fürdőhelymegfelel a közegészségügyi előírásoknak, a hatóság engedélyezte az üzemeltetést.

A nyári strandszezonban - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - folyamatos lesz a fürdővíz mintavételezése és laboratóriumi vizsgálata, az idei első vizsgálat szerint a Bánki-tó Strand vize kiváló minősítést kapott. A nyári és kora őszi időszakban a kormányhivatal szakemberei havonta esedékes mintavétellel monitorozzák a fürdőhely vízminőséget. A vizsgálatok eredménye nyilvános, az érdeklődők a strand honlapján tekinthetik meg a mért értékeket.

A bánki fürdőhelyen az elmúlt években nagyszabású fejlesztéseket végeztek: gyerekpancsoló és játszótér jött létre, megújultak a burkolatok, a lépcsők és a terasz, új napozóágyakat kapott a közönség, újjászületett a gyep és a növényzet ésbiztonságosabbá tették a vízbe vezető lépcsőket is. A kivitelezés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megyei beruházásokra elkülönített keretből valósult meg.

Az nnk.gov.hu oldalon megtalálható a hazai természetes fürdőhelyek listája. Az itt feltüntetett besorolás nemcsak a legutóbbi mintavétel, de az elmúlt három év vizsgálatainak eredményeit is figyelembe veszi.

Kiváló minősítést akkor kaphat egy természetes fürdővíz, ha nemcsak egy adott mintavétel során teljesülnek ennek kritériumai, hanem hosszú távon is megbízható a vízminőség. A hatályos szabályok szerint szabad vizekben fürdőzni csak az erre kijelölt helyeken lehetséges. A bányatavaknál, fürdőzésre nem kijelölt helyszíneken nincs biztosított felügyelet, a vizek mélysége és minősége, a meder rendezetlensége számos veszélyt rejthetmagában.

Kiemelt fotó: A Bánki-tó Strand (Fotó: MTI/Komka Péter)

(Nógrád Vármegyei Kormányhivatal)